Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać imala je četiri intervencije, i to:

od 13:22 do 15:00 sati, u mjestu Pritoka, gorjela je trava, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

od 16:11 do 16:55 sati, u mjestu Jasika, gorjela je trava, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

od 17:00 do 19:00 sati, u mjestu Malo Založje, gorjela je trava, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

od 18:10 do 20:20 sati, mjesto Pritošenj, gorjela je trava i nisko rastinje.Požar gasilo pet vatrogasaca sa jednim vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica Ključ je imala intervenciju od 19:30 do 20 :30 sati, mjesto Velagići, gdje je gorjeli su trava i nisko rastinje. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica Velika Kladuša imala intervenciju od 12:52 do 15:10 sati, u mjestu Donja Slapnica, gdje je gorjeo stari napušteni objekat. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica Žepče imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na lokalitetu Jevrejskog groblja.

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo je na jučer održanoj sjednici donio Odluku i proglasio Drugu epizodu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo – „Upozorenje“. Ovakva Odluka je donesena nakon što su tokom jučerašnjeg dana u Kantonu Sarajevo prekoračene tolerantne vrijednosti zagađujućih materija u zraku – čvrstih čestica PM10 od 300 mikrograma po metru kubnom, kao i zbog činjenice da se u naredna 24 sata očekuje stabilna vremenska situacija.

Zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, na području Kantona Sarajevo na snazi je zabrana kretanja vozila čiji motori imaju normu manju od EURO 3. Na snazi je i zabrana saobraćaja teretnih vozila ukupne mase preko 3,5 tone, na dijelu od Otoke do Baščaršije u oba smijera u periodu od 10 do 15 sati i od 00 do 06 sati. Zabrana se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 28.01.2016. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje, dok se na lokalitetima Lukavac, Cerik i Mobilna Banovići, nije mogao ocjeniti kvalitet zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla zaprimio je dvije prijave o postojanju NUS-a, i to: bomba ručna… 2kom., te bomba ručna bez upaljača. Inormacije proslijeđene Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Kladanj. TUN tim „A“ obavljao je poslove na preuzimanju i uništavanju NUS-a, na području općine Kladanj.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Prijava od strane Općinskog centra civilne zaštite Konjic, o pronalasku mina u mjestu Glavatičevo. O navedenom obaviješteni su vođa „A“ TUN tima Mostar/FUCZ, te Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE