Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 240 uzoraka, od čega je 11 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 27.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod pet osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 27.10.2022.godine, na području BPK  Goražde nema osoba aktivno zaraženih koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4333 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10905 osoba, od kojih je 5732 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba preminula), a aktivno je šest osoba.

 

Kanton 10

Dana 27.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod dvije osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:40 do 16:15 sati, na Strmcu, gdje je gorio otpad, te
  • od 15:00 do 15:40 sati, u Dretelju, gdje je došlo do samozapaljenja auta.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 15:40 sati, u Gnojnicama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su  tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja na otvorenom prostoru te jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 12:12 do 13:30 sati, u mjestu Mutnik, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Podgaj, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jednica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naseljenom mjestu Bukva bb, kojom prilikom su se radnici zatvorili na krovu zgrade i nisu mogli sići. Prouzrokovana je manja materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Olovo, Centar – Sarajevo, Glamoč i gradova Mostar, Visoko timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditovane (komercijalne) deminerske organizacije.

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje: Unsko-sanskog, Srednjobosanskog, Bosansko-podrinjskog, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, zbog pojave magle po kotlinama i riječnim tokovima.

 

 

 

 

 

                                                                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR