Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 290 uzoraka, od čega je 9 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u: Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 26.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 8 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 26.10.2022.godine, na području BPK  Goražde nema osoba aktivno zaraženih koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4333 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10905 osobe, od kojih je 5732 pozitivno  (5532 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivno je 7 osoba.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 12:45 do 13:20 sati, u Gabeli, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:13 do 22:02 sati, na Koloniji u SP 100, gdje je  gorio dimnjak.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Dobrovoljno vatrogasno društvo Tihaljina imalo je intervenciju na gašenju požara  od 16:50 do 18:30, u mjestu Thaljina na lokalitetu Jakšenica-Čepino groblje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine oko 1 000m2.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su  šest manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, dvije na gašenju niskog rastinja i jednu tehničku na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu  Sarajevo.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 09:30 do 10:30 sati u mjestu Goričani, gdje je gorjela šumarska kuća.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce: Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Zgone, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

Općina Travnik: Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bašbunar, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Kiseljak, Domaljevac, Travnik, i gradova Visoko, Ljubuški timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava, eksploziv 1,5 kg i streljivo 8 kom.

 

 OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje: Unsko-sanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo zbog pojave magle po kotlinama i riječnim tokovima.

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR