Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.07.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Zeničko-dobojski kanton

Na području općina Vareš i Žepče i dalje je na snazi stanje prirodne  nesreće. Stručni timovi vrše procjenu nastale štete, dok se i dalje intezivno radi sa  teškim mašinama i mehanizacijom na normalizaciji stanja.

Kanton Sarajevo

Dana, 27.7.2016. godine, oko 19:30 sati, veći dio područja Kantona Sarajevo zahvatilo je veliko nevrijeme praćeno obilnim kišnim padavinama, grmljavinom, gradom i jakim vjetrom, koje je prouzrokovala pojavu bujičnih voda i plavljenje pojedinih objekata i ulijevanje vode u podrumske prostorije, kao i velike probleme u odvijanju saobraćaja , te prekid u odvijanju tramvajskog saobraćaja, uz nestanak električne enrgije u jednom dijelu Grada Sarajeva.

U ul. Alibega Firdusa čikma u naselju Švrakino Selo, Općina Novi Grad, voda se ulila u prizemne prostorije u jednom stanu; u ul. Vlakovo, Općina Ilidža, bilo je poplavljeno nekoliko objekata i dvorišta oko istih; u ul. Mitrići br. 4, Općina Ilidža, poplavljen je bio jedan objekat i dvorište u dužini od 100 m zbog začepljenog odvoda; u Općini Hadžići u ulicama Igmanski put, Igmanska i u naselju Binježevo voda se ulila u podrumske prostorije u pet objekata i poplavila okolno poljoprivredno zemljište.

Enormno velike količine vode u kraktkom vremenskom intervalu nisu mogli da prime odvodi, tako da je došlo do začepljenja pojedinih odvoda što je izazavalo plavljenje podvožnjaka (u Buća Potoku, Općina Novi Grad i podvožnjaka prema Osijeku na području Općine Ilidža) i  zadržavanje velike količine vode na saobraćajnicama.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite je odmah izašao na teren i izadao naredbe Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Sarajevo, da se njeni pripadnici, kao i pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa svim svojim kapacitetima odmah uključe na otklanjanju posljedica uzrokovane jakim nevremenom. Tako su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo i Dobrovoljnih vatrogasnih društava intrevenisali na: izvlačenju automobila i ispumpavanju vode ispod podvožnjaka u Buća Potoku, izmještanju žene iz potopljenog automobila ispod podvožnjaka prema Osjeku, te izmještanju žene i njenog djeteta iz apoteke u ul. Reisa Džemaludina Čauševića, kao i ispumpavanju vode u ul. Bulevar Meše Selimovića (krug KJKP Gras), ispumpavanju vode  u ul Igmanska br. 1. (objekat Razvojne banke Federacije BiH), ispumpavanju vode na području Općine Hadžići (u. Igmanski put, ul. Igmanska i naselje Binježevo), te na ispumpavanju vode na drugim lokacijama.

Prema informacijama koje je prikupio Kantonalni operativni centar civilne zaštite  veliko nevrijeme nije izazavalo veće probleme na području drugih općina u Kantonu Sarajevo.

Općina Ilijaš. Stanje na ugroženim područjima Općine Ilijaš polako se normalizuje. U toku jučerašnjeg dana Općinski štab civilne zaštite Ilijaš angažovao je dvije građevinske mašine koje su radile na otklanjanju posljedica od jakog nevremena. Stanje prirodne i druge nesreće je i dalje na snazi. Tokom dana nastavit će se aktivnosti na otklanjanju posljedica, kao i praćenju  stanja na ponovo aktiviranim klizištima na lokalitetu Medojevića i Bokšića.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju u Baćevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina.  Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je šest intervencija i to:

  • od 07:30 do 09:15 sati, u Domanovićima, gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 14:00 do 15:00 sati, u Čeljevu, gorjela trava,
  • od 15:30 do 17:00 sati, u Zvirovićima, gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 15:55 do 16:15 sati, na rivi gorjela trava,
  • od 17:00 do 18:15 sati, u Zvirovićima, gorjela šuma i nisko rastinje,
  • od 21:20 do 21:50 sati, u Adi gorjelo smeće.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije i to:

  • od 10:55 do 12:20 sati,u Čaličima, gorjela trava i raslinje,
  • od 12:35 do 14:05 sati,u Tepčićima, gorjela smreka,trava i nisko rastinje,
  • od 12:30 do 14:50 sati,u Gornjim Hamzićima, gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo je imala 10 intervencija i to jednu veću i devet manjih. Veću inetvenciju imali su u 22:58 sati, na gašenju zapaljenog objekta „Škafe“ u Rakovici. Na gašenje požara upućene su sve raspoložive  ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo i Dobrovoljnih vatrogasnih društava. U gašenju požara učestvovalo je 50 vatrogasaca i 16 vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 00:31 sati, a ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo su ostale i dalje na požarištu da kontrolišu stanje. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Manje intervencije su bile slijedeće na ublažavanju i otklanjanju posljedica od jakog nevremena.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Iz Policijske stanice Čapljina prijavljen je pronalazak jedne ručne bombe.

Grad Mostar. Iz Policijske stanice Mostar pristigla je prijava o pronalasku neeksplodirane granate 80 mm, pronađene prilikom izvođenja radova na iskopu za obiteljsku kuću u naselju Kočine, Mostar.

Prijave su po prijemu proslijeđene Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Fedralne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 27.07.2016.godine, na lokaciji Prisjeka-Klupe, izvršen je obilazak od strane predstavnika općine  Zavidovići sa predstavnicima: BH MAC-a RU Tuzla, organizacije „Norveška narodna pomoć“ i Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK , a u cilju prikupljanja podataka i pripreme za deminiranje navedene lokacije. Radi se o velikoj površini, oko tri miliona kvadratnih metara.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar primio je informaciju o pronalasku više granata na lokalitetu Saračevica-Putiš. Obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Vitez. Kantonalni operativni centar primio je informaciju o pronalasku ručne bombe na lokalitetu Revir – Flyfishing kod “Vonkovog” mosta – stari Vitez. Obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

„A“ tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje i uništavanje NUS-a, obavljao je poslove preuzimanja i uništavanja NUS-a, na području Grada Tuzle i općine Lukavac.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 27.07.2016. godine, nakon dojave o pronalasku NUS-a u mjestu Rešetnica, općina Goražde, pripadnici „A“ tim Federalne uprave civilne zaštite izašli su na teren i tom prilikom su uništili jednu ručnu bombu.

O S T A L O

Tuzlanski kanton

Dana 27.07.2016. godine, oko 14,20 sati, došlo je do utapanja maloljetne osobe na hidroakumulaciji jezera Modrac, u naselju Kiseljak. U akciji pronalaženja tijela utopljenika angažovana je Služba za zaštitu na vodi i pod vodom TK-a, Ronilački klub „Vidara“ iz Gradačca. Pripadnici ronilačkog kluba su oko 18:00 sati, uspjeli pronaći  tijelo utopljenika u veoma mutnoj vodi, na dubini od cca 3 metra i izvući ga na obalu. Uviđaj na licu mjesta obavio je Kantonalni tužitelj i službenici MUP-a TK.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE