Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.03.2016. godine, do 11:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,42 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55 m3/s.

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, u 07,00 sati, iznosio je 303 cm (kritična tačka je 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava). Vodostaj rijeke Spreče je u opadanju i u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 sati niži je za 31 cm. Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 30-40 ha poljoprivrednog zemljišta između Miričine i Stjepan Polja.

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————————  569 cm  (pripremno stanje), jučer 606 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–   492 cm  (pripremno stanje), jučer 524 cm,

–   Orašje ————————————- 731 cm  (pripremno stanje), jučer 761 cm.

 

Na području ostalih kantona Federacije BiH, vodostaji rijeka su u normalnim granicama.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Prema informaciji Vatrogasne jedinice V.Kladuša, jutros, u 08,00 sati, došlo je do požara na objektu preduzeća „Saniteks“ d.o.o. Velika Kladuša, u kom je jedno lice smrtno stradalo. Požar je lokalizovan u 09,30 sati, i sada je pod kontrolom. Vatrogasci su još na licu mjestu, te se potpunije informacije očekuju nakon završetka intervencije i izvršenog uviđaja.

 

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Brekovačka strana, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u porodičnoj kući u naselju Jasenica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija na gašenju požara: četiri na gašenju zapaljenih dimnjaka i dvije na gašenju smeća.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. U naselju Zenički put pronađena je ručna bomba. Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

I dalje je na snazi preporuka da potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće, usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika i povećane mutnoće na izvorištima.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE