Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.03.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Prema prikupljenim podacima s vodomjernih stanica, vodostaji na području F BiH imaju tendenciju stagnacije ili opadanja.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————-  606 cm  (pripremno stanje), jučer 635 cm,

–   Bosanski Šamac —————   524 cm  (pripremno stanje), jučer 550 cm,

–   Orašje —————————– 761 cm  (pripremno stanje), jučer 780 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,49 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76 m3/s.

Općina Gračanica

Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica u 07 sati iznosio je 334,3 cm (kritična tačka je 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava) Vodostaj rijeke Spreče je u fazi opadanja i u odnosu na mjerenje od jučer u 07 sati niži je za 14 cm. Rijeka Spreča poplavila je oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja.

Općina Doboj Istok

Prema izvještaju OSCZ Doboj Istok, zbog izlijevanja rijeke Spreče i dalje je poplavljeno oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. VJ Bihać imala je intervenciju u periodu od 14:49 do 16:12 sati u mjestu Vedro Polje, zbog zapaljenja drvene barake. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. U požaru je pričinjena veća šteta.

 

KLIZANJE TLA – KLIZIŠTA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U protekla 24 sata, Operativni centar civilne zaštite grada Tuzle zaprimio je dvije prijave za aktiviranje klizišta i to: u ulici Igmanski marš do br. 20 koje ugrožava jedan stambeni objekat te u ulici Fikreta Salihovića br. 116 koje ugrožava jedan stambeni i dva pomoćna objekat.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

I dalje se usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika i povećane mutnoće vode na izvorištima, preporučuje da potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE