Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 797 uzoraka, od čega je 70 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10825 osoba, od kojih je 5716 pozitivno  (5545 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 26.09.2022.godine uzorkovan je materijal kod 16 osoba za testiranje na COVID-19.

Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

Zaključno sa 26.09.2022.godine na području BPK je 1 aktivno zaražena osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 4325 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 26.09.2022. god. na COVID-19 testirane su 4 osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuše imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Šestanovac, gdje je gorjela kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:45 do 17:20 sati u Služnju, gdje je gorio kontejner,

– od 17:25 do 18:15 sati na Brani, gdje je gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u ulici Dr. Safvet-bega Bašagića, gdje je gorio privredni objekat,

– u naselju Crkvice, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brezje, gdje je gorio pomoćni objekat-kotlovnica.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dobošnica, gdje je gorio autobus.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mušići, gdje je gorjelo ogrijevno drvo u pomoćnom objektu.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u napuštenom objektu, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stubištu zgrade pojavio dim i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 26.09.2022 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Srebrenik, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana  uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Novi Grad – Sarajevo, Fojnica, Vitez, Livno i grada Živinice timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 12 eksplozivnih sredstava, streljivo 50 komada, signalni metak 4 komada i školska sredstva 4 kom.

 

 OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozarenja za područje Hercegovine, zbog očekivanih količina padavina između 20 do 30, lokalno do 40 l/m2.

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR