Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 25.09.2022. godine.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10805 osoba, od kojih je 5711 pozitivno  (5540 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 25.09.2022.godine, nije bio uzorkovanja materijala za testiranje na COVID-19.

Zaključno sa 25.09.2022.godine na području Kantona nema registrovanih zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 4325 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

U dane 23.24.i 25.09.2022. god. na COVID-19 testirano je 12 osoba, nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Jezero-Srbljani, gdje je gorjela kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tri intervencije i to: U 8,25 sati tehnička intervencija na Starom Gradu otvranje vrata stana, U 9,54 sati u mjestu Parnica tehnička intervencija, eksplozija bojlera centralnog grijanja, vlasnik nije ventil odvrnuo. Pričinjena materijalna šteta, te u ulici Civilnih Žrtava rata, intevencija na gašenju požara dimnjaka.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala na Staroj jami rudnika Kakanj, te tehničku intervencija prilikom saobraćajne nezgode u mjestu Papratnici.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice je imala tehničku intervenciju na spašavanju unesrećene osobe sa krova zgrade, u ulici Čurukovića put.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik je imala intervenciju na gašenju požara na automobilu u naselju Dedići.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Krndija, gdje je gorjela veća količina otpadnog materijala. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali pet intervencija, četiri manje i jednu veću.

Manje intervencije su: dvije na gašenju požara otpadnog materijala, te dvije na gašenju požara zapaljenih dimnjaka.

Veća intervencija je dojavljena u 15:15 sati, u ulici Esada Midžića br. 29, gdje je gorio krov stambenog objekta. Vatrogasne ekipe su na lice mjesta stigle u 15:22 sati, a učestvovalo je 13 vatrogasaca sa četiri vozila. Akcija gašenja je trajala do 17:14 sati. U požaru nije bilo povrijeđenih.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 25.09.2022 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Srebrenik, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana  uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozarenje za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne zbog očekivanih obilnijih padavina između 30 i 60, lokalno do 80 l/m2.

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR