Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 26./27.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Intervencija vatrogasaca u krugu tvornice Kovan, gdje je gorio silos sa piljevonom, požar ugasili uposlenici i vatrogasci. Korišteno jedno vatrogasno vozilo. Štete nema.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. PVJ Čapljina imala je intervenciju u vremenu od 16:30 do 17:30 sati, na Bivolju Brdu, gdje je gorilo smeće i trava. 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Dana 26.06.2016. godine Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju elektro instalacija na privatnom stambenom objektu u naselju Luke. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su 13 manjih intervencija, te jednu veću intervenciju, jutros u 07:50 sati, u ulici Vrbanjuša bb, gdje su gasili požar na nekoliko šupa. Požar je ugašen u 08:15 sati. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih lica.

VELIKI ODRON

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Nacelnik općine Olovo, proglasio je stanje prirodne nesreće na dijelu općine Olovo, u ulici Krivajska, zbog velikog odrona tj. stijene na navedenoj  adresi, gdje se odvojio stijenski blok od matične stijene, koji prijeti da niz strmu padinu ugrozi oko 80-tak stanovnika, objekte dječiju igraonicu, zgradu policijske stanice i privredni objekat te regionalni put 467 Zavidovići Han Pijesak, koji prolazi kroz tu ulicu.

UDAR GROMA, VELIKO NEVRIJEME, GRAD

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča F BiH. Dana 26.06.2016. godine, u popodnevnim satima područje Općine je zahvaćeno obilnim kišnim padavinama, koje su praćene snažnom grmljavinom i udarima groma. Kao posljedica takve pojave došlo je do kvara na telefonskim instalacijama kod većeg broja korisnika u Ustikolini i Cvilinu, a i drugi kućanski uređaji su pretrpjeli štetu. Također ovo nevrijeme prouzrokovalo je kvar na pumpnom postrojenju u vodozahvatu u Ustikolini što je uvjetovalo otežano napajanje stanovnika Općine vodom iz gradske mreže.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Uslijed vremenskih neprilika, manji grad sa obilnim pljuskom, vatrogasna jedinica je intervenisala u nekoliko navrata zbog plavljenja stambenih, poslovnih i podrumskih objekata, u manjem obimu.

Sredbjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana  25.06.2016.godine, u 15: 30 sati, došlo je do udara groma na Vlašiću, na lokalitetu Jezera, gdje je stradalo 35 ovaca.

Dana 26.06.2016. godine, u 14:00 sati, u naselju Karaula, od udara groma stradala jedna krava.

Općina Kreševo. Dana 26.06.2016.godine, od udara groma u naselju Bukve, stradalo je 14 ovaca.

OŠTEČENJE EKELTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U vremenu od 17:30 do 18:00 sati, uslijed grmljavinskog nevremena, u Gradu Mostaru i okolici, došlo je do iskakanja iz mreže više dalekovoda i nestanka el.energije u više dijelova grada. Prestankom grmljavine oko 18:00 sati stanje se postupno normaliziralo.

Od dispečera EP BiH doznajemo da je zbog nevremena bez struje ostao jedan dio Podveležja.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to dana, 25.6.2016. godine u 20:10 sati, od strane Policijske stanice Stari Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS preuzeti u narednom periodu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE