Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.05.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 1.024 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 58 osobe.

– Ukupno izliječenih 927 osoba.

 

Kanton Sarajevo

– Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo  je u toku jučerašnjeg dana nastavio sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera na smanjenju opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

– Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, putem operativnih centara civilne zaštite smo obaviješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Kanton 10

Županijska bolnica dr Fra Mihovil Sučić – izvještaj na dan 26.05.2020.godine:

-broj hospitaliziranih pacijenata – 0, i

-broj pacijenata poslanih u Mostar – 0.

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:

-broj uzetih brisova i poslano na testiranje (25.05.2020.god.) – 7 negativnih.

-broj uzetih brisova i poslanih na  testiranje (26.05.2020. god.) -5.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na podučju Zapadnohercegovačkog kantona nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih je 79, od toga su 4 umrle i 75  izliječenih osoba.

 

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 58 13 4 0 75
Trenutno zaraženih 0 0 0 0 0

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Grad Cazin. Pozitivni na korona virus su 3 lica, do sada su izliječena 32 lica, sa 3 smrtna slučaja.                             

Općina Sanski Most. Nema zaraženih korona virusom, 4 oporavljena pacijenta, 42 testiranih svi negativni.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać trenutno nema pozitivnih pacijenata.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama FŠCZ-e i KŠCZ-e. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK-a.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja koronavirusa, postupa se po naredbama FŠCZ-e, KŠCZ-e, kao i Naredbama Gradskog Štaba CZ-e.

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 26.05.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 16 osoba.

Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, svi analizirani uzorci su negativni na koronavirus (COVID-19).

 

Zeničko-dobojski kanton  

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je intervenciju od 19:30 do 20:35 sati,  u mjestu Liskovac, gdje je gorjela kuća.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara  od 09:30 do 10:20 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 08:05 do 08:55 sati, u Podpetku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:10 do 18:50 sati, na Vidikovcu, gdje je gorio otpad i nisko rastinje,

– od 22:30 do 23:05 sati, kod Konaka, gdje je gorio otpad.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju od 22:25 do 23:15 sati, u naselju Gomile, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su tri intervencije manjeg intenziteta (dvije požarne i jedna tehnička).

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Profesionalna vatrogasna jedinica je dobila dojavu o pojavi požara na dupleks kući u naselju Bogušići, grad Goražde. Odmah po dojavi u 23:21 sati, na teren su izašle dvije vatrogasne ekipe s tri motorna vozila i sedam vatrogasaca. Požar je stavljen pod kontrolu i ugašen, izgorio je krov kuće, a na terenu su i dalje vatrogasne ekipe. Na licu mjesta su bili prisutni i pripadnici MUP-a BPK-a kao i inspektori. 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu, u ul. Bosanske brigade.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju štale, u naselju Drafnići.

 

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Juče oko 17:30 sati, u mjestu Duboki Potok, u teškoj saobraćajnoj nesreći teretnog i putničkog motornog vozila, poginule su dvije osobe.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 26.05.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Srebrenik.

  

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na na području grada Goražde, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonio je  minu PMR-2A, 1kom.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zbog očekivane grmljavine, dok je za ostali dio BiH izdat Žuti meteoalarm zbog očekivanih udara vjetra  do 40 km/h.

 

 

 

         OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE