Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.05.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 1.024 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 38 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 72 osobe.

– Ukupno izliječenih 914 osoba.

 

Kanton Sarajevo

– Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo  je u toku jučerašnjeg dana nastavio sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera na smanjenju opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

– Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, putem operativnih centara civilne zaštite smo obaviješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Kanton 10

Županijska bolnica dr Fra Mihovil Sučić – izviješće na dan 26.05.2020.godine:

-broj hospitaliziranih pacijenata – 0, i

-broj pacijenata poslanih u Mostar – 0.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na podučju Zapadnohercegovačkog kantona nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. U Širokom Brijegu evidentirane su dvije izliječene osobe. Ukupan broj do sada zaraženih je 79, od toga su 4 umrle i 75  izliječenih osoba.

 

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 58 13 4 0 75
Trenutno zaraženih 0 0 0 0 0

 

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Grad Cazin. Pozitivni na korona virus su 3 lica, do sada su izliječena 32 lica, sa 3 smrtna slučaja.                             

Podaci o broju pacijenata na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nisu dostavljeni.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama FŠCZ-e i KŠCZ-e. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP-a SBK-a.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja koronavirusa, postupa se po naredbama FŠCZ-e, KŠCZ-e, kao i Naredbama Gradskog Štaba CZ-e.

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

– Zaključno sa 25.05. na području BPK 1 osoba je pod zdravstvenim nadzorom.

– Trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

– Dana 25.05.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 1 osobe.

– Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, analizirani uzork je negativan na koronavirus (COVID-19).

 

Zeničko-dobojski kanton  

Općina Kakanj. Iz izolacije  ukupno su  izašle 982 osobe, a ista mjera je ukinuta.  Na području općine dva lica registrovana su  na korona virus.

Grad Visoko. Ukupan broj osoba koje su do sada završile sa mjerama zabrane kretanja i zdravstvenim nadzorom je 847.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju od 00:27 do 01:12 sati,  u Ulici „Bihaćka“, gdje je gorjela kuća.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Busovača i Hadžići, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su dva eksplozivna sredstva i više komada pješačkog streljiva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područja Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, zbog očekivane grmljavine, dok je za ostali dio BiH izdat Žuti meteoalarm zbog očekivanih udara vjetra od 40 do 50 km/h.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bihać 12; Mrkonjić Grad 11; Han Pijesak, Jajce 9; Ivan Sedlo, Sanski Most 8; Bijeljina 7; Prijedor, Sarajevo-Bjelave, Zenica, Zvornik 6; Bugojno, Doboj, Foča, Gradačac, Livno, Tuzla 4; Bosanski Novi, Čemerno, Višegrad 3; Banja Luka, Rudo, Srebrenica 2; Bjelašnica 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE