Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 1.766 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 49 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 695 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.022 osobe.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalazi se osam pacijenata, od čega je sedam pozitivnih na korona virus i za jednog pacijenta čeka se rezultat testa.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Informacija iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, da je dana 25.06.2020. godine, testirano 8 osoba na COVID-19. Rezultati se očekuju u toku dana. Trenutno, na području BPK-a Goražde, jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Dana, 25.06.2020.godine, obavljeno je sedam (7) testiranja na korona virus, svi su negativni.

 

Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10, jučer je donio naredbu gdje se:

-zabranjuje okupljanje i održavanje manifestacija, te

-posjete i izlazak štićenika u ustanovama socijalne skrbi za zbrinjavanje i smještaj starijih osoba. Naredba stupa na snagu odmah, i traje 14 dana.

 

POPLAVE

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Nakon što su timovi Federalne uprave civilne zaštite zbog poplava na području Tuzlanskog kantona, po zahtjevu Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, angažovani na ispumpavanju vode u poplavljenim objektima u naseljima na području Kladnja i Živinica, jučer su (25. juna) izvršili i njihovu dezinfekciju. Dezinfikovana su 32 privatna objekta koji su bili poplavljeni u naseljima Kotornica, Stari Đurđevik, Nukići, Brod, Maline i Dubrave na području Živinica a 50 objekata u Novom Naselju-Stupari, Stupari-Centar i Čitluk u općini Kladanj.

Izvršena je i dezinfekcija 2000 m2 u Centru namještaja “Malagić” u Živinicama.

FUCZ je obezbijedila i 80 isušivača vlage koji su prethodnih dana podijeljeni stanovništvu na području Kladnja i Živinica kako bi se omogućila njihova sanacija a poplavljeni objekti što prije stavili u funkciju.

Federalna uprava civilne zaštite obezbijedila je i 100 litara dezinfekcionog sredstva i leđne prskalice kojima se izvršila dezinfekcija objekata.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 200,47 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo vodostaja je niži za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 119,33 m3/s.

 

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac danas u 07:00 sati, iznosio je 421.60 cm (na nivou 300 cm se proglašavaju redovne mjere od poplava), i u opadanju je.

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta, u Sprečkom polju.

Grad Gračanica. Na području Gračanice, poplavljeno je oko 220 ha poljoprivrednog zemljišta, u sprečkom polju.

 

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:00 do 15:25 sati, u Ortiješu, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 18:45 do 19:30 sati, kod Vojnog mosta, gdje su gorjeli otpad i nisko rastinje, te

– od 00:05 do 00:40 sati, na  Tekiji, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je dvije intervencije na gašenju požara, I to:

– u naselju Puračić, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa), i

– u naselju Bikodže, gdje je gorjela trafo stanica.

Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora u vremenu od 14.45 do 17.00 sati, na lokalitetu Veljaci. Opožareno oko 12 dunuma trave i niskog rastinja. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Stari Vitez, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Vrhovine, gdje su gorjela dva pomoćna objekta (štale). U pomoć su im pristigli i vatrogasci DVD-e Vitez, koji su pomogli u lokaliziranju požara i stavljanju istog pod kontrolu, te spriječili da se vatra proširi na stambene objekte.

 

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Dana 25.06.2020 godine, Gradskom štabu CZ-e Srebrenik prijavljena su 3 nova klizišta, koja ugrožavaju stambene objekte u naseljima: Donja Tinja, Previle i Gornji Srebrenik.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva  za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 25.06.2020. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE