Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.02.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 25.02.2022. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1297 uzoraka, od čega je 267 pozitivno na COVID-19.

 Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 43 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je četiri novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 250 osoba. Pozitivno je 180 osoba.

Posavski kantom

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9496 osobe, od kojih je 4680 pozitivno (4496 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 31 osobe.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 25.02.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 10 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja tri osobe su pozitivne. Zaključno sa 25.02.2022. godine, aktivno je zaraženo 73 osoba, oporavljeno je 3832 osoba, a 125 osoba je preminulo.

 POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin- Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara, u mjestu Šepići i Ratkovac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Baštra od 13:00-14:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Demiševci od 13:35-14:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 22:00 do 22:55 sati, u Bijelom Polju, gdje su gorjele stare gume.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:00 do14:35 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i rastinje,    

 od 15:30 do 19:30 sati,  ispomoć Vatrogascima Čitluka sa 3 vozila i 6 vatrogasaca,

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:05 do 23:00 sati, u Međugorju, gdje je gorio salon obuće i odjeće „Leonardo“. U ispomoć su stigli i vatrogasci iz Čapljine i Ljubuškog.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 18:29 do 19:45 sati, u naselju Prkanj, gdje je gorio dimnjak.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara niskog rastinja.

Tuzlanski kanton

 Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju elektro stuba u naselju Daut – Humke. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik.  Vatrogasna jedinica grada Srebrenik  imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Brda. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Gornja Tuzla. Požar je lokaliziran i ugašen

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine cca 20 duluma na prostoru površinskog kopa Dubrave. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Memići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara i to: u naselju Crveno Brdo požar niskog rastinja na manjoj površini, u naselju Šikulje – Promine požar niskog rastinja na manjoj površni i u blizini firme Tehnika požar divlje deponije sa otpadom. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 Zapadno-hercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 18:20 do 19:00 sati,  u Mokrom, gdje je gorjela šuma i trava, požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno cca 7000 m2.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara od 16:00 do 19:00 sati, u Vučipolju, gdje je gorjela trava, požar su gasila tri vatrogasca s dva vozila. Opožarena površina je oko 15 hektara, te jednu intervenciju od 20:00 do 21:00 sati u naselju Marasov Brig, gdje je gorio automobil.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 17:20 do 20:00 sati, u Drinovcima, gdje je gorjela trava, šuma i nisko rastinje. U gašenju sudjelovala dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožarena  površina je cca 15 hektara.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja Hercegovine, zapadne Bosne i Krajine  zbog očekivanih udara vjetra  koji mogu iznositi 50 i 70 km/h.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR