Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Grada Bihaća imala je intervencije, i to:

       – u reonu Golubićke bare, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila dva vatrogasca sa vozilom, te

       – u naselju Žegar, na stambenom objektu gorio je dio krovne konstrukcije. Požar ugasila tri vatrogasca sa vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara na kući u Previlama, te požara, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu, u naselju Ježinac.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasci Maglaja imali su intervenciju, na gašenju požara niskog rastinja na lokalitetu MZ-e Ulišnjak.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica u toku prethodnog dana imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela trava, na putu za Gorance.

Općina Čapljina. Vatrogasci Čapljine intervenisali u Bobanovom selu, gdje je gorjela trava.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju dana, 24.12.2015.godine, u 22:03 sati, u naselju Grivići bb, općina Hadžići, gdje je došlo je do požara na pomoćnom objektu, štali. U intervenciji je učestvovalo jedanaest vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 00:32 sati, povrijeđenih nije bilo, dok je pričinjena materijalna šteta.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanaton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 24.12.2015.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. I dalje je na snazi proglašenje epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena „pripravnost“.          

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija otežano po pretežno mokrim i klizavim saobraćajnicama. Po kotlinama i dalje je velika koncentracija magle.

Kanton Sarajevo

Prema informaciji iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka i dalje na snazi epizoda „pripravnosti“.

Kanton 10.

Na području Kantona 10., jutros su ceste klizave zbog jakog mraza, magla smanjuje vidljivost po kotlinama i uz vodotokove na oko 30 metara.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanaton

TUN tim Tuzla /FUCZ nije obavljao poslove na uništavanju NUS-a, zbog zabrane transporta eksplozivnih materija u povodu Božićnih blagdana.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 24.12.2015 godine, od strane Policijske stanice Mostar Sjever, pristigla prijava o pronalasku jedne ručne bombe, M – 75, u naselju Željuša, na lokalitetu Bijelo Polje.

Obavješten vođa TUN tima „A“ Mostar/FUCZ, te Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo.

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku NUS-a, dana, 24.12.2015 godine, od strane Policijske stanice Stari Grad, da je u ulici Sedrenik br.213, pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili u toku jučerašnjeg dana.

Povodom praznika, katoličkog Božića, večeras do ponoći na području Federacije BiH zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE