Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Metla, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na loklitetu Zidine, planina Konjuh. Izgorjelo je oko 3 dunuma šume. Požar je stavljen pod kontrolu.

Grad Živinice. Vatrogasana jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Brčavine. Izgorjelo je oko 1 dunum šume. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri intervencije na gašenju požara i to: požar niskog rastinja u ul. Mitra Trifunovića Uče, kao i na parkiralištu UKC Gradina, te požar na automobilu na parkiralištu UKC Gradina. Svi požari su loklizovani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– u Gradu Zenica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– u selu Babino, gdje je gorjelo sijeno.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je  intervenciju na gašenju požara na elektro-trafou, u naselju Doboj.

Grad Visoko. Vatrogasana jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Ulukovac, MZ Kula Banjer.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, u vremenu od 12:30 do 14:00 sati, u mjestu Čmarevac.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 8 manjih intervencija i to: dvije intervencije na gašenju trave i niskog rastinja, dvije intervencije na gašenju otpadnog materijala, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog stabla, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi dima u zgradi, te dva obezbjeđenja sportskog i javnog događaja.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće i jednom sedmično u Bukve.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području gradova Bihaća i Srebrenika, te općine Tomislavgrad, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 51 komad eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE