Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

 

FEDERACIJA BiH: 5.503 potvrđena slučaja.

– Ukupno izliječenih 2.554 osoba.

– Ukupno evidentirano 120 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 2.829 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus (COVID19) testirano 477  osoba od kojih je 10  pozitivno:  4 osobe su izliječene a trenutno je aktivno 6 osoba.

 

POPLAVE 

Tuzlanski kanton

U petak 24.07.2020. godine, u večernjim satima  jako nevrijeme je zahvatilo šire područje grada Tuzle, gdje je zabilježena velika količina padavina (60I/m2 za 40 min.), jaki i intenzivni udari vjetra, te je tom prilikom pričinjena velika materijalna šteta na privatnim i javnim  objektima. Ulice su poplavljene, a pojedina tuzlanska naselja su bila bez električne energije. U više  stambenih i poslovnih objekata u Tuzli došlo je do poplave u prizemnim i podrumskim prostorijama. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je 20 intervencija na ispumpavanju vode i uklanjanju stabala sa saobraćajnica i javnih površina. Vatrogasna jedinica općine Lukavac takođe je imala 9 intervencija na ispumpavanju vode i uklanjanju srušenih stabala.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:35 do 19:05 sati, gorjela trava i otpad, na Putu za Rašku Goru,

– od 21:50 do 22:10 sati, gorio otpad na Španjolskom trgu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:00 do 14:25 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Čeljevu,

– od 17:45 do 18:15 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Domanovićima,

– od 19:30 do 20:40 sati, gorio otpad i trava u Zvirovićima.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara zapaljene garaže u naselju Mihatovići. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 09:00 do 20:00 sati, intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Jakšenica (Tihaljina). Požar je gasilo  šest vatrogasaca s četiri vozila te DVD Gorica s tri vatrogasca sa jednim vozilom. U 16:30 sati, u ispomoć su pristigli vatrogasci iz Širokog Brijega, sa dva vatogasca s jednim vozilom te dva vatrogasca s jednim vozilom iz Posušja. Gorjela je šuma, suha trava i nisko rastinje. Opožareno oko 150ha, u gašenju požara sudijelovali i miještani.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 12:00 do 13:30 sati, intervenciju na gašenju požara u mjestu Uzarići, gdje je gorjela strnina od pokošenog žita. Opožarena površina je oko 2 ha. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije i to:  jednu tehničku intervenciju, jedno obezbjeđenje pretakanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo te jednu na gašenju niskog rastinja.

 

Tehničke intervencije 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 11:50 do 16:45 sati, intervenciju na potrazi za nestalom osobom, u rijeci Neretvi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz više podrumskih prostorija u objektima te skidanje lesonita sa objekta u Kaknju.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad

Na području općine Tomislavgrad deminerski timovi FUCZ očistili još 19.203 m2 sumnjive površine. Na ovom zadatku koji je rađen metodom tehničkog izviđanja bili su angažovani deminerski timovi FUCZ “Livno B” i POEK tim. Od ukupne površine zadatka (19.203 m2) manuelnom metodom je urađeno 4.143 m2, a pregama 15.060 m2. U toku rata lokacija Slani dolac, koja se nalazi nepunih 6 km od naselja Lipa, bila je između linija konfrontacije pa se do danas nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost. Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uslovi za sigurno kretanje čobana, lovaca i izletnika na ovom području. Na lokaciji Slani dolac, koja se nalazi nepunih 6 km od mjesta Lipa u općini Tomislavgrad, izvršena je primopredaja završenog deminerskog zadatka. Na ovom zadatku, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja, bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) “Livno B” i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva). Od ukupne površine zadatka koja je iznosila 19.203 m2 manuelnom metodom je urađeno 4.143 m2, a pregama (psi sa vodičima) 15.060 m2.  Na zadatku nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva. Ovo područje, odnosno lokacija, prije rata se koristila za ispašu stoke, za lov i kao izletište. U toku rata bila je između linija konfrontacije a do danas se nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost. Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uslovi za sigurno kretanje čobana, lovaca i izletnika. 

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Vogošća, Kreševo, Živinice i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 17 eksplozivnih sredstava.

 

 

O S T A L O 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Narandžasti meteoalarm za sjeverne i sjeverozapadne dijelove BiH zbog očekivanih jačih grmljavinskih procesa i nepogoda dok je za ostatak Bosne i Hercegovine izdat Žuti  meteoalarm zbog očekivane grmljavine, a u Krajini zbog padavina od 20-30 mm/24h.

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE