Na području općine Tomislavgrad deminerski timovi FUCZ očistili još 19.203 m2 sumnjive površine

Na ovom zadatku koji je rađen metodom tehničkog izviđanja bili su angažovani deminerski timovi FUCZ “Livno B” i POEK tim. Od ukupne površine zadatka (19.203 m2) manuelnom metodom je urađeno 4.143 m2, a pregama 15.060 m2. U toku rata lokacija Slani dolac, koja se nalazi nepunih 6 km od naselja Lipa, bila je između linija konfrontacije pa se do danas nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost. Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uslovi za sigurno kretanje čobana, lovaca i izletnika na ovom području.

Na lokaciji Slani dolac, koja se nalazi nepunih 6 km od mjesta Lipa u općini Tomislavgrad, izvršena je primopredaja završenog deminerskog zadatka.

Na ovom zadatku, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja, bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) “Livno B” i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva). Od ukupne površine zadatka koja je iznosila 19.203 m2 manuelnom metodom je urađeno 4.143 m2, a pregama (psi sa vodičima) 15.060 m2.  Na zadatku nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva.

Ovo područje, odnosno lokacija, prije rata se koristila za ispašu stoke, za lov i kao izletište. U toku rata bila je između linija konfrontacije a do danas se nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost.

Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uslovi za sigurno kretanje čobana, lovaca i izletnika.