Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.06.2018.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Dana 24.06.2018 god, u 16:12 sati, na području Stoca osjetilo se podrhtavanje tla. Epicentar ovog potresa bio je 12 km istočno od Ljubinja (RS), s jačinom od 3,3 stupnja po Richterovoj ljestvici.  Nije bilo materijalne štete.

 

POPLAVE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U toku vikenda provođene su Hitne mjere na saniranju stanja prirodne nesreće, uzrokovane gradom i kišnim padavinama. Za sva naseljena mjesta obezbjeđena je prohodnost minimum za putnička vozila. Ekipe su na terenu i vrši se saniranje propusta i puteva i uklanjanje nanosa. Saobraćaj na ugroženom podrućju Regionalni put Olovo-Han pijesak, Petrovići –Klis, Olovske Luke Gurdići, Lokalni Duganđići i svi lokalni putevi, odvija se otežano zbog uništenih ili oštećenih mostova propusta, nanosa i klizišta dok se na svim ostalim putevima odvija bez problema.

 

POŽARI

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf imala je intervenciju na gašenju elektro instalacija, u privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:52 do 13:20 sati, u ul. Maršala Tita, gdje je gorjelo nisko rastinje,
  • od 22:45 do 23:30 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjeo otpad i trava.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 01:12 do 02:28 sati, u Bradini, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:10 do 07:35 sati,  na parkingu sportskog centra u Čapljini, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo,

– od 20:20 do 21:05 sati, u Prebilovcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:00 do 20:00 sati, na Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u vemenu od 18:15 do 19:20 sati, u Donjim Radišićima, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen.    

 

ZAGAĐENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 24.06.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Mobilna: Doboj Istok, dok se na lokalitetima Bukinje i Živinice nije mogao ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do povećanja mutnoće vode na izvorištu Klokot, pa je vodu potrebno prokuhavati prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Od policijske stanice Cazin primljena je službena zabilješka o pronađenom tromblonu.

O primljenoj  zabilješci obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu da su u općini Vitez, u ul.Hrvatskih branitelja pronađene ručne bombe –4 komada. O primljenoj  prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE