Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:15-14:20 sati u mjestu Memić Brdo. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 01:09 do 01:55 sati, u mjestu Slatina gorjelo putničko motorno vozilo. Požar gasila tri vatrogasca sa  vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je od 12:34-16:00 sati intervenciju na gašenju požara u mjestu Lušci Palanka – Jelašinovac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:35-12:00 sati u mjestu Šekovac. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 17:23 do 19:00 sati u mjestu Bravsko, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:26 do 19:22 sati  u mjestu Glavica, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 20:55 do 21:50 sati u mjestu Kudići gorjela šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Jezerski križ, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Željeznička, u krugu preduzeća CIBOS, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Greben, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu G.Rakovac, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tri intervencije na gašenju trave i niskog rastinja i to:

– u 14:14 sati, u blizini škole „Hazim Šabanović“. Požar je ugašen,

– u 18:25 sati, u naselju B.Mahala. Požar je ugašen,

– u 18:50 sati, u naselju Taukčići. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Divkovići. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je dvije intervencije  i to: požar na proizvodnoj hali (dio krova i el. instalacije) firme „Čađo“ na lokalitetu Maline i požar na niskom rastinju pored gradskog groblja u Živinicama. Požari su ugašeni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik mala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ljenobud, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje (5 dunuma nisko rastinje i 1 dunum šume). Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u Milerovoj ulici. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:10 do 11:55 sati, u Vrapčičima gorio otpad,

– od 22:29 do 23:35 sati, u naselju Šehovina gorjela trava i otpad,

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:40 do 14:30 sati, u Višićima gorjela trava i rastinje,

– od 14:30 do 15:20 sati, u Prčavcima gorjela trava i rastinje,

– od 16:00 do 16:40 sati, na Počitelju gorjelo rastinje.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je od 10:00 do 15:10 sati intervenciju na gašenju požara na gradskoj deponiji, uz put M-16/2, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 18:10 do 18:50 sati na Barama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:30 do 18:00 sati u Donjoj Jablanici, željeznička stanica, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 18:05 do 19:15 sati u MZ Slatina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 15:00 do 17:00 sati u Buhovu. Opožareno oko 5.000 m2 trave i niskog rastinja. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– od 18:00 do 19:10 sati na Brigu. Opožareno oko 2.000 m2 trave i niskog rastinja. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 18:30 do 20:30 sati intervenciju na gašenju požara u Tihaljini-Kordići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000m2. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je imala je tri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 14:00 do 15:30 sati u Broćancu-Solde, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine oko 1.000m2. Vatra prijetila destileriji smilja. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– od 14:35 do 17:20 sati u Tribistovu-Čuture, gdje je gorjela trava i borova šuma površine 2.500m2.  Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– od 18:00 do 19:00 sati u Gradcu, gdje je gorjela trava blizu starih kuća na površini od 1.500m2. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala intervenciju na gašenju požara u naselju Rika, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf-Uskoplje i radnici ŠPD „Srednjobosanske šume“  imali su intervencije na gašenju šumskih požara na rejonima Šćedim, Crni Vrh, Pernice. Požari su lokalizovani.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala intervenciju na gašenju požara u gradu, gdje su u stanu u gorjeli električni kablovi. Požar je ugašen.

 

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je pet intervencija na gašenju požara i to na lokalitetima: Gostunj – gorjela suha trava i šiblje, Stari grad- gorjelo nisko rastinje i trava, Kraljevice – gorjelo nisko rastinje i šuma, Gornje Putićevo – gorjela trava i nisko rastinje, te Bašbunar- gorjelo nisko rastinje i smeće. Svi požari ugašeni.

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Sebešić“N.Bila  imali su jednu intervenciju u Novoj Biloj, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

 

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:  u krugu firme „Ceste company“ Kiseljak, gdje je gorjelo plastično bure i u naselju Hrastovi, gdje je gorjelo smeće i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je dvije tehničke intervencije i to: otvaranje vrata na stanu, kako bi uposlenici Hitne pomoći mogli pomoći starijoj osobi  u ulici Derviša Imamovića, te otvaranje vrata u ulici Ivana Gundulića, u OŠ „Mak Dizdar“ Zenica.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Trnovo, Gračanica i Srebrenik timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 3 eksplozivna sredstava i 5 metaka.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE