Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton,

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati:

–   Bosanski Brod ————————–  633  (pripremno stanje)

–   Bosanski Šamac ———————-   490  (pripremno stanje) 

–   Orašje ————————————   693  (pripremno stanje)

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana, 24.02.2016. godine, u periodu od 12:55 do 14:55 sati, vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervenciju u mjestu Duljci-Orašac, gdje je gašen požar na stambenom objektu. U požaru je pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju u mjestu Sutina gdje je gašen požar niskog rastinja. Intervencija na gašenju požara trajala je u periodu od 19:00 do 20:00 sati.

Općina Konjic. Dana, 24.02.2016. godine, u 23:30 sati, vatrogasna jedinica Konjic intervenisala je u Željezničkoj ulici bb, gdje je gašen požar na dva dimnjaka. Intervencija završena oko 01:35 sati.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. PVJ grada Zenice imala je tehničku intervenciju na magistralnom putu M-17, u mjestu Jelina. Nakon saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovali teretno i putničko motorno vozilo, vršeno je izvlačenje unesrećene osobe iz vozila. Dva lica su lakše povrijeđena.

 

KLIZANJE TLA – KLIZIŠTA

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Na području općine, došlo je do reaktiviranja klizišta u naselju Svrake, koje ugrožava regionalni put Svrake-Kraljevići i lokalno mezarje.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. I dalje je povećana mutnoća vode na izvorištima, te potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Široki Brijeg. Dana, 24.02.2016. godine, u 10:30 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite HNK-a, primio je informaciju od policijske stanice Široki Brijeg da je na lokalitetu Donjeg Gradca pronađen NUS (ručne bombe, 2 komada). O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

 

OSTALO

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se uz korito rijeke Krivaje nastavlja vizuelna potraga za nestalom osobom Mustajbegović Adinom iz Olova. U potrazi svakodnevno učestvuju pripadnici CZ Olovo i vatrogasci, zajedno sa patrolom policije i mještanima. Rijeka Krivaja je zamućena i vodostaj je povećan, što dodatno otežava potragu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE