Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bašigovci, gdje je gorjela porodična kuća. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta. Požar je ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Mušići i Bakovići , gdje je gorio pomoćni objekat i dimnjak. Navedeni požari su brzom intervencijom vatrogasaca ugašeni. 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine,  imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 12:45 do 13:10 sati, u Čapljini (Polje), gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:30 do 16:30 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:45 do 16:20 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:42 do 17:50 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:58 do 18:25 sati, na Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je dvije intervencije i to:

– požar u Cvrčkovu potoku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je ugašen, opožarena površina je cca 5000 m2.

– požar u Cvrčkovu potoku gdje je gorjela trava  i nisko raslinje, u ovome požaru bile su ugrožene kuće. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen, opožarena površina je cca 2000 m2. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je osam manjih intervencija i to: jednu na kontrolisanom spaljivanju dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju niskog rastinja kod mjesta Umoljani (općina Trnovo), četiri na gašenju otpada u kontejneru i jednu tehničku intervenciju na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. 

POPLAVE – VODOSTAJI 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 197,65 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,7 m3/s.

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Donji Vakuf timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 10 eksplozivnih sredstava.

 O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE