Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.11.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:10 do 17:20 sati, u fabrici duhana, gdje je gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Maglaj, imali su intervenciju na gašenju požara otpada, kod zgrade općine. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvejštaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 22.11.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o eksplozivnim sredstavima, i to:

– od Operativnog centra CZ-e Ilijaš, da je u naselju Gornja Misoča  pronađena nepoznata granata, te

– od Policijske stanice Stari Grad, da je u njihove prostorije doneseno 25 komada municije.

Informacije o pronađenim eksplozivnim sredstvima dostavljene su Timu za UES Federalne uprave civilne  zaštite. Navedena eksplozivna sredstva su preuzeta u toku jučerašnjeg dana.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Uposlenici Federalne uparave civilne zaštite, vršili su preuzimanje i uništavanje eksplozivnih srdstava na području općine Srebrenik.

 

O S T A L O

 

POTRAGE ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton 10

Općina Drvar. Marko Injac rođen 1961.godine, iz Vidova Sela, općina Drvar, koji je posljednji put viđen dana, 14.11.2018.godine, a nestanak prijavljen MUP-u Kantona 10, dana 21.11.2018.godine, nakon izvršene potrage pronađen je mrtav jučer, 22.11. 2018.godine, u jutarnjim satima.

Općina Kupres. Dana, 22.11.2018.godine, u 11.00 sati, Toni Pašalić iz Kupresa, Kantonalnom operativnom centru Livno, prijavio je nestanak izvjesne Anđelke Zrno (60 godina). Aktivirana je GSS Kantona 10. U potrazi na terenu učestvovalo je: 17 članova GSS Kantona 10, Potražni tim s psom, GSS Grude – 6 članova, GSS Posušje – 4 člana, sa njima na terenu bili su i djelatnici Policije, vatrogasci, djelatnici OC CZ-e Kupres, te cca 50-ak mještana. Nestala osoba pronađena je u jezeru Ivan, istoga dana u 23.30 sati (utopila se). Nakon uviđaja djelatnici GSS Kantona 10, utopljenicu su iznijeli iz vode.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE