Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 22:11 do 22:50 sati, na Bišća Polju, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 01:32 do 02:25 sati, na Sretnicama, gdje je gorjela trava,

– od 01:35 do 02:30 sati, u Bijelom Polju, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

od 20:05 do 21:25 sati, u Lokvama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je četiri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 07:30 do 10:00 sati, na Blizancima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:30 do 13:30 sati, na Blizancima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:30 do 17:30 sati, u naselju Podgreda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:00 do 19:00 sati, na Vionici, gdje je gorjela trava i otpad.

Općina Neum. I dalje je aktivan požar na nepristupačnom terenu, na planini Žaba. Nije ugroženo stanovništvo ni materijalna dobra. Vatrogasci nadziru požar.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:50 do 14:50 sati, u mjestu u Trn, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Opožareno je oko 5000 m2 površine. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:50 do 15:10 sati, u mjestu Vojnići-Drače, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini oko 500 m2. Požar su gasila četiri vatrogasca s jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– u naselju Tetovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u naselju Blatuša, intervencija povodom pojave plina, uzrok neispravna instalacija.

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 13:45 sati, u ulici Sv.Ive, gdje je gorjela suha trava i borovi. Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Teritorijalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na lokalitetu Slimena. Utvrđeno da se dimi iz silosa sa filterima. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad TuzlaVatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Orašje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri intervencije na gašenju niskog rastinja.

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo:  U periodu od 05.08. do 11.08.2019. godine, na  području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 66 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: 1 amebalasis, 1 HVC,  1 morbilli ( male boginje ), 28 enterocolitis ac. ( enterokolitis ), 8 herpes zoster  (šindre ),  20 nosocomial infections ( bolničke infekcije ), 1 parotitis epid. ( zaušnjaci ), 1 scabies ( šuga), 1 sepsis,  1 scarlatina  ( šarlah ), i 3 toxiinfectio al. ( trovanje hranom ).

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Zavidovići, Žepče, Busovača, Kiseljak i grada Mostara, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su šest eksplozivnih sredstava i dvadeset tri komada municije različitog kalibra. Pored navedenog na licu mjesta je uništeno osam komada eksplozivnih sredstava.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za područje cijele BiH zbog visokih temperatura, a za područje Kantona 10, Sarajevskog i Unsko- sanskog kantona i zbog očekivane grmljavine.

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE