Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 22.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.205 uzoraka, od kojih je 31 pozitivan na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.480 osoba, od kojih je 1.775 pozitivno  (1.641 osoba je izliječena, dok su 102 osobe umrle), a aktivne su 32 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovana je 1 novozaražena osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 39 osoba. U samoizolaciji se nalazi 59 osoba.

 

POPLAVE

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posvski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

 

Bosanski Brod…………………………………      443 (pripremno stanje)

Bosanski Šamac………………………………      231 (normalno stanje)

Orašje…………………………………………..      460 (normalno stanje)

 

 

 

POŽARI 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju hangara u migracionom centru „Ušivak“, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju otpada u kontejneru.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Dedići, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jednica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ćumurana, gdje je gorio kontejner.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. U 17:17 sati, iz CZ-e Konjic stigla je Obavijest o nesreći i Zahtjev za pomoć helikoptera  zbog evakuacije teško povrijeđene muške osobe  sa planine Zvekuša/Bjelašnica.

Odobren helikopter EUFOR-a, koji je djelovao od 19:10 sati, da bi u 19:45 sati, i uspješno završio evakuaciju. Povrijeđeni je  dovezen na stadion u Konjicu kako bi mu  se pružila medicinska pomoć.

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR