Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 21.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 1.709 uzoraka, od kojih je 67 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.480 osoba, od kojih je 1.775 pozitivno  (1.641 osoba je izliječena, dok su 102 osobe umrle), a aktivna je 32 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano su 2 novozaražene osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 47 osoba. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba.

 

POŽARI 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je, jutros u 07:44 sati, jednu veću intervenciju na gašenju požara, u ulici Mjedenica br.4, gdje je gorjela kuća. Požar je lokalizovan u 07:55 sati, a potpuno ugašen u 08:25 sati. Na gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Po dolasku na gašenje požara zatečeno je jedno ugljenisano tjelo. U toku slanja izvještaja pripadnici MUP–a Kantona Sarajevo zajedno sa dežurnim tužiocem vrše uviđaj na navedenoj lokaciji.

Osim toga Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je i dvije manje intervencije na gašenju zapaljenog smeća.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 13:40 sati u mjestu Humići, gdje su gorjele el.instalacije u kući.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:05 do 19:00 sati u Kosoru, gdje je gorio otpad,

– od 22:05 do 22:40 sati na Carinskom mostu, gdje je gorio automobil.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Stara Kamenica, gdje je gorjela vikendica. Uzrok požara je nepoznat. Pričinjena je veća materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u  ul.Novobrdska, gdje je gorjela elektro instalacija na kuhinjskoj napi u kući. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Svi požari su ugašeni.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice imala je u 23:50 sati intervenciju na gašenju požara u naselju Donje Dubrave, gdje je gorio stub elektro prenosa.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je u 20:15 sati intervenciju na gašenju požara u  naselju Čubrić, na divljoj deponiji smeća, gdje su gorjele stare automobilske gume.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je u 20:00 sati intervenciju na gašenju požara u centru Kalesije, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR