Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.03.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     847 cm (redovne mjere), jučer 844 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     689 cm (redovne mjere), jučer 690 cm,

–   Orašje ————————————-    932 cm (redovne mjere), jučer 921 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Svi vodotoci sliva rijeke Une na području ovog Kantona su se povukli u svoja korita, a vodostaji su i dalje u opadanju, tako da se normalizuje stanje u gradovima i općinama u kojima je došlo do plavljenja.

 

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihać u 07:00 sati iznosi  86 cm, a juče je iznosio 94 cm  i za 8 cm je manji (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati iznosi  209 cm, a juče je iznosio 223 cm i za 14 cm je manji (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,00  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,3 m3/s.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Nivo rijeke Drine, izmjeren jutros u 07:00 sati, na HS Goražde, iznosio je 119,81 centimetara  sa tendencijom blagog opadanja.

Nivo rijeke Prače, izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 47,00 centimetra sa tendencijom blagog opadanja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je u granicama normalnog.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 297 cm, dok je jučer iznosio 308 cm. (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Na snazi su još redovne mjere odbrane od poplava uvedene dana 19.03.2018. godine.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području Kantona su stabilni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 544 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 297 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:30 sati 283 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 106 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 267 cm 265 cm

 

 

Općina Jablanica. Dana 23.03.2018 godine, načelnik općine Jablanica donio je odluku o prestanku stanja prirodne nesreće na području općine, a koja je donešena kao rezultat velikih kišnih padavina koje su zahvatile područje općine dana 06.02.2018 godine.

 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije a koje se odnose i to:

– od 12:45 do 14:20 sati,  ispomoć Crvenom križu Čapljina u dijeljenju humanitarne pomoći socijalno ugroženim obiteljima na teritoriji općine Čapljina.                                                                  – od 15:30 do 17:00 sati, obilazak nasipa na Hutovom blatu, od Ustave do Svitave i nasipa na rijeci Neretvi.

– od 19:20 do 19:40 sati, u naselju Gabela, gdje su  uklanjali  stabla sa ceste.

– od 20:45 do 22:25 sati, na poziv mještana naselja Gabela polje, obilazak  i procjena stanja ugroženosti stambenih i pratećih objekata od poplave.

Iz Općinske službe civilne općine Čapljina izvještavaju da jutrošnjim obilaskom ugroženog područja, nema poplavljenih objekata.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica opoćine Stolac imala je intervenciju na uklanjanju stabla, u ul. Lazara Lazarevića.

 

 

Kanton 10

Općina Drvar. Vodostaj Bastasice je u opadanju i prestala je opasnost od poplava.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu u ul. Potok br. 3. Na objektu je pričinjena manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik  imala je dvije  intervencije na gašenju dimnjaka u mjestu  Grozdovi, te u ul. Bosanska. Požar je ugašen, nije bilo materijalne štete.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i tri manje intervencije. Veću intervenciju su imali dana, 22.03.2018. godine u 13:10 sati, u ul. Gatačka bb, Općina Novi Grad, gdje je došlo do požara na krovu skladišta, na staroj pijaci. Požar je lokalizovan u 13:40 sati, a ugašen u 15:02 sata. U gašenju požara učestvovalo je 11 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila. Manje intervencije su bile slijedeće: dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka i jednu tehničku intervenciju.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton 

Općina Gradačac. U protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje klizišta na lokalnom putu u naselju Zelinja Donja.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana,22.03.2018.godine, aktiviralo se staro klizište prema naselju Grabovik. Trenutno nema informacija o nastaloj šteti.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 219; Ivan Sedlo 46; Han Pijesak 36; Gradačac 29; Foča 28; Sarajevo 26; Gacko 22; Bijeljina i Rudo 20; Mrkonjić Grad i Sokolac 19; Doboj 17; Tuzla 16; Zvornik 15; Bugojno 13; Višegrad 11; Livno, Sanski Most i Zenica 10; Bileća i Jajce 9; Bihać 6; Bosanska Gradiška 4 centimetra.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja. Zbog većeg odrona na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionici puta M-14 Bihać– Bosanska Krupa.

 

Tuzlanski kanton

Na području Tuzlanskog kantona svi putevi su prohodni, ali se zbog sniježnih nanosa saobraćaj odvija  otežano. Sve ekipe putne operative su na terenu i rade na čišćenju snijega i posipaju posipnim materijalom  na saobraćajnicama po prioritetima.

 

Kanton Sarajevo

Zimska služba je angažovana na čišćenju saobraćajanica I i II prioriteta na području četri gradkse općine za koje je ovo preduzeće zaduženo. Trenutno je očišćeno 95% saobraćajnica I prioriteta, a 80% saobraćajnica II prioriteta. Očišćene su pojedine ulice III i IV prioriteta. Na terenu je trenutno angažovano 50 specijalizovanih vozila i 130 radnika na ručnom čišćenju snijega. Kada se očiste saobraćajnice I i II prioriteta uklanjat će se snijeg sa saobraćajnica III i IV prioriteta.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Visina snijega koji je padao proteklog dana i u toku noći u Goraždu iznosi 13 cm, dok na većim nadmorskim visinama iznosi preko 50 cm.

Magistralni i regionalni putevi su prohodni, dok su većina lokalnih i nekategorisanih puteva neprohodni. Saobraćaj se odvija otežano.

Službe nadležne za održavanje puteva su na terenu i vrše skidanje snijega sa kolovoza kao i posipanje soli po istom.

Općina Pale u Federaciji BiH. Snijeg koji je padao u proteklih 24 sata prouzrokovao je određene probleme na području ove općine. Visina snijega u nižim dijelovima  općine iznosi od 40 centimetara, a u višim dijelovima iznosi preko 60 centimetara. Ekipe putne operative su na terenu i rade na čišćenju putnih pravaca. Magistralni put R-448 Podkozara-Goražde-Prača je prohodan. Saobraćaj se odvija otežano zbog poledice i zaostalog snijega po kolovozu. Osnovna škola Prača je u saradnji sa nadležnim resornim ministarstvom donijela odluku da se danas 23.03.2018.godine nastava obustavi, te će sa radom početi u ponedeljak 26.03.2018.godine. Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Općina Foča u Federaciji BiH. Na osnovu informacija prikupljenih u posljednjih 24 sata na području općine Foča  zabilježena je  pojava intenzivnih sniježnih padavina, tako da je najmanja visina snijega oko 20 cm u Ustikolini, dok je u višim predjelima Mjesne zajednice Jabuka snijeg dostigao visinu oko 50 cm. U toku je čišćenje magistralnih puteva M-20 i M – 18.1. i prohodnost istih nije upitna. Kada je riječ o lokalnim putevima mogući su određeni problemi u smislu pravovremenog čišćenja snijega, obzirom da su nedostajuća finansijska sredstva limitirajući faktor. Organizovano čišćenje  snijega biće samo onih putnih pravaca gdje ima zdravstveno ugroženih lica i djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi Ustikolina.

 

 

Kanton 10

Na području kantona promet se odvija otežano zbog ugaženog snijega, nanosa snijega i leda na kolniku. Za sav promet zatvorena je prometnica Livno-Šujica i Kupres – Šujica. Prometnice se čiste i posipaju. Regionalna prometnica Drvar-Rore-Glamoč također je zatvorena zbog nanosa snijega. Očekuje se prestanak olujnog sjevernog vjetra i normalizacija prometa.

 

Srednjobosanski kanton

Promet na području kantona se odvija bez smetnji i zastoja po mokrim i klizavim prometnicama. Zbog novih padavina snijega skreće se pažnja na planinske prevoje Travnik-Donji Vakuf (Komar) i Novi Travnik-Bugojno (Rostovo).

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 21.03.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok se na lokalitetu Živinice nije mogao ocijeniti.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je zahtjev za izvršenje pregleda i otklanjanja sumnjivih eksplozivnih sredstava iz objekta zgrade Vlade Federacije BiH („Staklena banka“). O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Operativnog centra civilne zaštite Ilijaš, da je na lokalitetu Moševića (MZ Srednje), pronađena jedna tromblonska mina. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. U toku jučerašnjeg dana policiske patrole PS  Stolac sa GSS BiH, GSS Čapljina, GSS Posušje, GSS Čitluk, GSS Široki Brijeg, GSS Mostar, pripadnici DVD Stolac, PVP Čapljina, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite  i mještani Stoca vršili su potragu za nestalom osobom  Z.S. rođ. 1968 god. Uslijed lošeg vremena nisu se mogle odraditi aktivnosti pod vodom, ali je zato pregledano 2,5 km kanjona rijeke Bregave na vodi. Pripadnici GSS-a su pretražili grad i okolna područja u dužini 3 km2. Potraga nije dala rezultate te se ista i danas nastavlja.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

                                                                                                                                                    

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za Unsko-sanski kanton zbog očekivanog novog snijega i do 10 cm.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE