Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.03.2018.godine, do 10:00 sati  

 POPLAVE – VODOSTAJI

 

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

Vodostaji na svim rijekama u slivu rijeke Save su u opadanju i s obzirom da se ne očekuju veće količine padavina, prognozira se nastavak trenda opadanja vodostaja na desnim pritokama rijeke Save.

Na rijeci Savi se u posljednjih šest sati bilježi trend blagog porasta vodostaja koji bi svoj maksimum trebao dostići u narednih 12 sati nakon čega se očekuje trend opadanja vodostaja rijeke Save.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava. Glavni rukovodilac odbrane od poplava kao i jedan dio građevinskih inženjera Agencije za vodno područje rijeke Save je na području Odžačke i Srednje Posavine gdje zajedno sa pravnim subjektima za odbranu od poplava, Službama civilne zaštite i ostalim institucijama provodi mjere aktivne odbrane od poplava. Također, jedan dio građevinskih inženjera Agencije je na terenu, na osnovnim vodotocima I kategorije i prate aktuelno stanje na istim.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     844 cm (redovne mjere), jučer 832 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     690 cm (redovne mjere), jučer 680 cm,

–   Orašje ————————————-    921 cm (redovne mjere), jučer 905 cm.

 

I danas su u pripravnosti pripadnici OSBiH, iz sastava 6. Pješadijske brigade, smještene u kasarni Bukova Greda, u općini Orašje, kao i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaji rijeka i rječica su i dalje u opadanju. Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vode.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihać u 07:00 sati iznosi  94 cm, a juče je iznosio 106 cm i za 12 cm je manji (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati iznosi  223 cm, a juče je iznosio 249 cm i za 26 cm je manji (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,01  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,90 m3/s.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Nivo rijeke Drine, izmjeren jutros u 07,00 sati, na HS Goražde, iznosio je 129,61 centimetara  sa tendencijom blagog opadanja.

Nivo rijeke Prače, izmjeren jutros u 07,00 sati, iznosio je 50,00 centimetra sa tendencijom blagog opadanja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je u granicama normalnog.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 308 cm, dok je jučer iznosio 304 cm. (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).  Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava uvedene dana 19.03.2018. godine.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području Kantona su stabilni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vodostaj rijeke Neretve je u blagoj stagnaciji, ostali vodostaji rijeka u porastu. Posebno voda raste u Hutovu blatu i Karaotoku. Pod vodom su  polja u Krteljevcu, Krčimu i  dio Trebižatskog polja. Poljoprivredne kulture u Svitavi i Bajevcima su ugrožena dolaskom vode iz jezera i aktiviranjem podzemnih izvora.

Općina Ravno.  Rijeka Trebišnjica se izlila u Popovo polje kod mosta za Ravno i poplavila jedan dio vinograda. U blizini se nalazi hladnjača koja trenutno nije ugrožena.

 

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 525 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 308 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:30 sati 296 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 106 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 283 cm 265 cm

 

Kanton 10

Općina Drvar. Vodostaj Bastasice u općini Drvar je u blagom padu. Lokalna prometnica Drvar-Bastasi je i dalje poplavljena. Također je potopljeno i 5-6 pomoćnih objekata na tom području. Situaciju prati Općinska služba civilne zaštite.

 

POŽARI

 

Posavski kanton

Općina Domaljevac. Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Mahala imalo je intervenciju na gašenju požara na porodičnoj kući u Domaljevcu, noćas od 03:45 do 07:45 sati. Požar je ugašen, gasila su dva vatrogasca sa jednim vozilom. Nastala je velika materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u ul. Sulejmana Omerovića.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik  imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u mjestu Grahovik-Heldovi. Požar je ugašen, nije bilo materijalne štete.

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imalo je dvije intervencije na gašenju požara: dimnjak  na privatnoj kući u Vozniku i smeće u podrumu napuštenog objekta u Bosanskoj ulici.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet  manjih intervencija na gašenju požara i to: četiri na gašenju dimnjaka i jedna na gašenju dijela krova kuće. Pored navedenog, pripadnici PVJ su imali jednu intervenciju na obezbjeđenju javnog događaja.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

 

Kanton 10

Na području kantona promet se odvija otežano zbog ugažena snijega i leda na kolovozu. Najteže stanje je na putnim pravcima Tomislavgrad- Šuica-Kupres gdje zbog jakog vjetra mjestimično ima snježnih nanosa.

Kritično je i na području općine Drvar gdje je visina snijega 35 cm i puše jak vjetar. Pojedina sela su odsječena od središta općine.

Ekipe zimske službe redovito vrše čišćenje i posipanje kolovoza.

 

Srednjobosanski kanton

Promet na području kantona se odvija bez smetnji i zastoja po mokrim i skliskim prometnicama. Zbog novih padavina snijega skrećemo pažnju na planinske prevoje Travnik-Donji Vakuf (Komar) i Novi Travnik-Bugojno (Rostovo).

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 21.03.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao prekomjerno zagađenom zraku.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od Policijske uprave Mostar informaciju  o pronalasku nepoznatog eksplozivnog sredstva.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Dobretići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Policijskoj stanici Stolac prijavljen je nestank jedne osobe koja je nestala 18./19.03.2018 godine. Radi se o osobi rođenoj 1968.godine koja je duševno-mentalni bolesnik. U potragu su uključeni porodica nestalog, policija, civilna zaštita i DVD Stolac. Pretraženo je 3 km kanjona rijeke  Bregave, ali bez rezultata. Interventna ekipa Vatrogasne jedinice Čapljina vršila je pretragu područja rijeke Bregave u Čapljinskoj općini, do ušća rijeke Neretve. Potraga za sada nije dala rezultate, te se potraga nastavlja i dalje.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje Kantona 10, gdje se očekuju olujni udari vjetra sjeveroistočnog smjera brzine 50 do 70 km/h, dok je za ostataka BiH izdat žuti meteoalarm zbog očekivanog novog snijega i do 25 cm, kao i niskih temperatura ispod -5 °C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE