Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.02.2021.godine, do 10:00 sati.-

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 22.02.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, novozaraženih  sa Covid-19 je 286, dok je aktivno zaraženih 4.700 osoba.

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovana je jedna novozaražena osoba sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 71 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 22.02.2021.godine uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 21 osoba, a prema rezultatima testiranja dva uzorka su pozitivana.

Zaključno sa 22.02.2021.godine, na područu BPK je 14 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1044 osobe, a 43 osobe su preminule (38 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 3815 osoba, od kojih je 918 pozitivno  (849 osoba je izliječena, 61 osoba umrlo), a trenutno je aktivno osam osoba.

Kanton 10

Na području kantona prethodnog dana testirane su 35 osobe na  Covid-19, od čega su dvije osobe pozitivne.

 POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

 Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska  Krupa imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:00 do 14:00 sati, u mjestu Jezerski-Jagodina, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:30 do 15:30 sati, u mjestu Mehić Ploča, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 18:30 do 18:50 sati, u mjestu Govedarnica, gdje je gorjela je trava,

– od 21:00 do 21:30 sati, mjesto Vranjska, gdje je gorjela je trava,

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 11:15 do 13:25 sati,  u mjestu Šturlići, gdje je gorjelo  nisko rastinjhe,

– od 11:45 do 13:40 sati, na gašenju požara niskog rastinja koje je zahvatilo i drveni elektrostub-    bandera u mjestu Liskovac. Požar je ugašen.

– od 11:37 do 13:00 sati, u mjestu Gornja Koprivna, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 12:56 do 13:50 sati u mjestu Rašinovac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim  imala je intervenciju od 12:00 do 14:50 sati u mjestu Konjodor-Emrići i Mušići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica imala je tri intervencije:

  • od 16.20 do 18:30 sati, u mjestu Skucani Vakuf, gdje je gorilo nisko rastinje koje je zahvatilo i dio šume. Požar je ugašen,
  • od 18:07 do 19:15 sati u mjestu Munjize, gdje je gorjela je trava,
  • od 20:28 do 22:30 sati mjesto Lukavice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 14:15 do 17:00 sati, u mjestu Zavalje-Sanica, gdje je gorjelo nisko i visoko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša  imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Elezovići i Dolovi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara na željezničkoj stanici i mjestu Brnjic-Jarevice, gdje je gorjela  trava i nisko rastinje.

 Općina Visoko.  Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Taukčići, ul. Rašidovića, Prijeko i Klise gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugrožavali stambene objekte u blizi ali nije bilo materijalne štete.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

u Grabovinama i Trebižatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Općina Prozor Rama. Vatrogasna jedinca općine Prozor Rama imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dole, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Poprati, gdje je gorjela porodična kuća.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Prahulje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dobraljevo, gdje je gorio privatni pomoćni objekt. Požar je ugašen.

 Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar na lokalitetu Doribaba, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje,

– požar u ulici Nikole Šopa, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi,

– požar na lokalitetu Klimenta, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Gornja Večeriska, gdje je gorjela trava i šuma, koja je prijetila stambenom objektu. Požar je ugašen

 Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija  imala   je intervenciju  na gašenju požara u mjestu Zukići, gdje je gorjelo  nisko rastinje na površini cca 30 dunuma.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Srednja Lipnica gdje je gorjelo nisko rastinje i na lokalitetu Rasovac i Križani gdje je gorjela šuma.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Špionica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Repnik naselje Hrvati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini cca 10 dunuma, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Luke, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Barice, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija i to: četiri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju požara u firmi „Strojal“, jednu na gašenju zapaljenog stabla i jednu tehničku na otvaranju vrata.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, za dan  22.02.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 22.02.2021 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC, Živinice.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR