Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 526 cm (pripremno stanje), jučer 525 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 372 cm (normalno stanje),  jučer 372 cm,

–   Orašje  ————————————- — 608 cm (normalno stanje),  jučer 603 cm.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,52 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,3 m3/s.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Čajdraš, zaseok Lađice, gdje je gorjela trafo stanica. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka u naselju Donji Kakanj. Požar je ugašen na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na privatnoj kući. Na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju u  mjestu Kočerin, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u privatnoj stambenoj jedinici. Požar je lokaliziran i ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik.  Pripadnici vatrogasne jedinice općine Novi Travnik imali su intervenciju na gašenju požara dimnjaka na privatnoj stambenoj jedinici u naselju Isakovići i na zgradi.  Požar su ugašeni.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Dana 22.01.2018. godine, u MZ Lušnica prijavljeno je aktiviranje klizišta, koje ne ugrožava stambene i infrastrukturne objekte.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 22.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetu Živinice.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U mjestu Žulja-Rabina prijavljen pronalazak eksplozivnog sredstva, granata …1 komad.

Općina Konjic. Na lokalitetu Donjeg Sela prijavljen pronalazak eksplozivnog sredstva, ručna bomba …1 komad.

Prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava  proslijeđene uposlenicima FUCZ-e za UES.

Tuzlanski kantron

Grad Tuzla. Uposlenici FUCZ-e za UES vršili su uklanjanje eksplozivnih sredstava na području grada Tuzla i općine Sapna.

Općina Kladanj. Dana 22.01.2018. godine, prijavljen pronalazak manje količine municije. Prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđene uposlenicima FUCZ-e za UES.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Prijavljen pronalazak eksplozivnih sredstava na lokalitetu Hozanovići, gdje je pronađena manja količina municije.

Prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđene uposlenicima FUCZ-e za UES.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE