Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.11.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI RIJEKA

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj 230 cm u 07:45 sati,  (280 cm redovna obrana od poplave) s trendom -2 cm.

Tuzlanski kanton  

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,32 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašnju požara električnih instalacija u privatnom stambenom objektu u ulici Bosne Srebrene. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u ulici Alije Izetbegovića na br.17. Požar je zahvatio i nadstrešnicu na kojoj je pričinjena veća materijalna šteta. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje požara na druge objekte. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo,

imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, te jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na privatnoj kući u Novoj Biloj. Požar je ugašen.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvejštaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 21.11.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uparave civilne zaštite vršili su  preuzimanje i uništavanje eksplozivnih srdstava na području općine Kalesija.

Općina Kladanj.  Kantonalnom operativnom centru  Tuzla, prijavljen je pronalazak granate u mjestu Matijevići.

 Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina Konjic. Kantonalnom operativnom centru  Mostar, od strane građana prijavljen je pronalazak tromblonske mine na putnom pravcu M-17 pored ulaska u tunel.   

Informacija o pronalasku eksplozinog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Dana 22.11.2018. godine, prijavljen pronalazak nepoznatog eksplozivnog sredstva na lokalitetu Gradska zona.

Informacija o pronalasku eksplozinog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE