Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 310 uzoraka, od čega je 35 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 21.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod tri osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 21.10.2022.godine, na području BPK  Goražde dvije osobe su aktivno zaražene koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4331 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10892 osobe, od kojih je 5732 pozitivno  (5567 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivne su četiri osobe.

 

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 19:00 do 20:00 sati, na gašenju zapaljenog otpada, u mjestu Miostrah.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio panele na hali firme „Klan prevoz“.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 19:10 do 20:05 sati, u mjestu Kozice, gdje je gorio otpad, te
  • od 19:16 do 19:35 sati, na putu M17 (Mazoljice), gdje je gorio otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 17:50 do 18:10 sati, na gašenju kontejnera u ul. Željeznička.

 

Zeničko-Dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Varda, gdje je gorjela deponija otpada.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mulići, gdje je gorjela deponija otpada.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jednica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Grlići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara na izolacijonom materijalu, na cjevovodu u ul. Goraždanska.

 

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: jedna na gašenju zapaljenog otpada, jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije tehničke intervencije (otvaranje zaglavljenih vrata i prozora) i jedno sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

 

 

 

                                                                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR