Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 237 uzoraka, od čega je 15 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 20.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 5 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 20.10.2022.godine, na području BPK  Goražde 2 osobe su aktivno zaražene koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4331 osoba, a 128 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10886 osoba, od kojih je 5731 pozitivno  (5567 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivne su tri osobe.

Kanton 10

Dana 20.10.2022. god. na COVID-19 testirane su 3 osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo osoba pozitivnih na COVID-19.

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • požar u naselju Ozimice, gdje je gorio kontejner sa otpadom,
  • požar u ulici Hasan Paše Predojevića, gdje je gorjela brvnara.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara  u Adi, gdje su gorjele gume.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:55 sati, u mjestu Bage, gdje je gorjela borova šuma, opožareno je cca 500 m2.

Zeničko-obojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara

na putničkom automobilu u naselju Kopjari koji se proširio na obližnju šumu. U požaru nije bilo povrijeđenih lica, na vozilu je pričinjena materijalna šteta. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Gornja Smršnica i na lokalitetu željezničke stanice, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu intervenciju u mjestu Mulići, gdje je gorio otpad.

 Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gromile, gdje je gorio otpad. Požar je ugašen.

Općina Busovača. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Skradno, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jedno obezbjeđenje na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Kantona Sarajevo zbog magle i slabe vidljivosti po kotlinama i riječnim tokovima.

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR