Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 21.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1468 uzorka, od čega je 304 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 57 osoba na prisustvo koronavirusa. Registrovano je 12 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 129 osoba. Pozitivne su 87 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirane su 20 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 3 uzorka su pozitivna. Zaključno sa 21.10.2021.godine, zaraženo je 27 osobe, oporavljeno je 2217 osoba, dok je 89 osoba preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.341 osoba, od kojih je 2142 pozitivno. Izliječeno je 2015 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 16 osoba.

 

Kanton 10

U protekla 24 sata na području Kantona 10 na COVID-19 testirano je 15 osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 14:09 do 15:05 sati u Titovoj ulici, gdje je gorjela kuća.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:55 do 17:35 sati, gorjelo smeće u mjestu Peline.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Dana 21.10.2021. godine Vatrogasana jedinica grada Srebrenik je imala intervenciju na gašenju sijena u naselju Falešići. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana 21.10.2021.godine oko 15:53 sata došlo je do požara starog namještaja  pored vikend kuće u mjestu Ilovača -Brda . Požar je lokalizovan u 17:00 sati od strane mještana i vatrogasne jedinice Travnik.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu manju intervenciju na kontrolisanom spaljivanju granja i niskog rastinja.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 13:25 do 15:05 sati, otvaranje stana u Fejićevoj ulici.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasana jedinica imala je tehničku  intervenciju na otvaranju vrata u zgradi nekadašnje robne kuće, gdje je vlasnik izašao na terasu te se onesvijestio.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica imala je tehničku intervenciju u mjestu Zalin. Jedno lice se spustilo u pećinu duboku 15 metara i nije moglo izaći.Lice uspješno izvučeno bez povreda.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. U mjestu Preočica šest ovaca u vlasništvu jednog vlasnika oboljelo je od Bruceloze. Na teren je odmah izašao Kantonalni veterinarski inspektor i potvrdio dojavu, te su životinje odmah zbrinute i date na daljnje postupanje.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 21.10.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima BKC i Mobilna: Gradačac nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općine Jablanica i gradova Goražde i Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstava i 25 komada streljivo . Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane ( komercijalne ) deminerske organizacije.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR