Obukom “Trening trenera za interventne spasilačke jedinice” i završnom Konferencijom uspješno realiziran projekat “EU za bolju civilnu zaštitu”

Na završnom “Treningu trenera: Obuka za interventne spasilačke jedinice” učestvovalo je 20 predstavnika korisnika Projekta (iz Ministarstva sigurnosti BiH, FUCZ, RUCZ RS i Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH), odnosno stručnjaka koji su prošli obuke u radnom paketu 1. i 2. (uključujući i terensku vježbu) te učestvuju (ili će učestvovati) u pripremi i provedbi treninga koji se provode u sistemu zaštite i spašavanja u BiH. Primarni ciljevi ove obuke, između ostalih, bili su: Osnovno razumijevanje obrazovne teorije, dinamike grupe i načina uspješne komunikacije; Poznavanje specifičnih potreba za obukom u odnosu na upravljanje katastrofama; Razvoj individualnih vještina u javnom govoru; Razvijanje grupnih vještina u procjeni treninga, dizajnu, pripremi, upravljanju i praćenja; Razvoj sposobnosti za organizaciju vježbe simulacije katastrofe… Nakon uspješnog završetka trening-obuke održana je Završna konferencija povodom zatvaranja projekta “EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite Evropske Unije”. Obuka i završna konferencija predstavljaju aktivnosti kojima se završava projekat u kojem su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspješno od početka učestvovali u svim projektnim aktivnostima i time stekli nova i obnovili već postojeća znanja iz oblasti traganja i spašavanja iz ruševina, spašavanja na vodi, kamp menadžmenta, rukovođenja vježbom, kriznog komuniciranja… Uspješnom realizacijom ovog Projekta finansiranog od strane EU, u okviru kojeg je na području Banja Luke izvedena praktična vježba, BiH je stekla uslove za apliciranje za pristupanje u punopravno članstvo u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

 U sklopu provođenja projekta “EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije”,  koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo civilne zaštite i Asocijacija za upravljanje rizicima (AZUR), u Sarajevu je od 18. do 22. oktobra 2021. godine održan posljednji predviđeni trening-obuka “Trening trenera: Obuka za interventne spasilačke jedinice”, dok je posljednjeg dana organizirana Konferencija zatvaranja projekta “EU za bolju civilnu zaštitu” kao završni korak u uspješnom završetku projektnih aktivnosti.

Poslije provođenja aktivnosti iz radnog paketa 1. i 2. Projekta, kroz radni paket 2, pod nazivom “Obuka za interventne i spasilačke jedinice”, održan je trening-obuka “Trening trenera”.

Primarni ciljevi Treninga trenera bili su: Osnovno razumijevanje obrazovne teorije, dinamike grupe i načina uspješne komunikacije; Poznavanje specifičnih potreba za obukom u odnosu na upravljanje katastrofama; Razvoj individualnih vještina u javnom govoru; Razvijanje grupnih vještina u procjeni treninga, dizajnu, pripremi, upravljanju i praćenja; Razvoj sposobnosti za organizaciju vježbe simulacije katastrofe i Sveukupno vođenje i upravljanje treningom.

Na ovoj završnoj obuci učestvovalo je 20 predstavnika korisnika Projekta (iz Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i iz Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH), odnosno stručnjaka koji su prošli obuke u radnom paketu 1. i 2. (uključujući i terensku vježbu) te učestvuju (ili će učestvovati) u pripremi i provedbi treninga koji se provode u sistemu zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine.

Predavač na obuci bio je angažiran od strane Ravnateljstva civilne zaštite MUP Republike Hrvatske i Asocijacije za upravljanje rizicima (AZUR). U toku ovog treninga izvršeno je educiranje polaznika sa sljedećim temama: Uvod u treninge upravljanja katastrofama; Uvod u treninge upravljanja katastrofama – vježba; Prezentacijske vještine; Prezentacijske vještine – vježba; Vježba “komunikacijske vještine”; Izazovi u provedbi treninga; Treninzi i grupni rad; Procjena potreba za treninge – razina organizacije; Priprema treninga – vježba; Metode i pristup provedbe treninga itd.

Nakon uspješnog završetka trening-obuke “Trening trenera” održana je Završna konferencija povodom zatvaranja projekta “EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite Evropske Unije”.

Na Konferenciji su učestvovale visoke domaće i međunarodne zvanice, predstavnici akademske zajednice, stručne i naučne javnosti, te provoditelji i korisnici projekta “EU za bolju civilnu zaštitu”. Prisutnima su se obratili, predstavnici EU, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite, Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH te direktor Projekta.

Trening-trenera i završna konferencija predstavljaju aktivnosti kojima se završava projekat u kojem su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspješno učestvovali prethodnih mjeseci i time unaprijedili znanja iz oblasti traganja i spašavanja iz ruševina, kamp menadžmenta i spašavanja na vodi. Timovi koji su obučeni i opremljeni po istim standardima EU interoperabilni su i sposobni djelovati i u međunarodnom okruženju.

Uspješnom realizacijom ovog Projekta, finansiranog od strane EU, u okviru kojeg je na području Banja Luke izvedena praktična vježba, BiH je stekla uslove za apliciranje za pristupanje u punopravno članstvo u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.