Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana, 22.09.2019.godine, u ranim jutarnjim satima, područje Tuzlanskog kantona pogodio je zemljotres jačine 2.9º po Richteru, sa epicentrom 3 km zapadno od Gnojnice, općina Lukavac. Nije bilo prijava građana o posljedicama.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica  grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:14 do 14:10 sati, u mjestu Krivaja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  od  16:15 do 17:50 sati, u Čulama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:15 do 18:35 sati, u Stanojevićima, gdje je gorjelo rastinje, i

– od 03:15 do 03:50 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

 

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 15:00 sati, u mjestu Grab, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini od oko 2.000 m². Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:00 sati, u mjestu Crnač, gdje je gorio otpad, na površini od oko 300 m². Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara, u naselju Šikulje. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljene šupe. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Čekrekčije, na tzv. „divljoj deponiji otpada“. Požar je ugašen.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

 

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na dvije lokacije na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Sarajevo, uklonio je dva eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE