Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla,  imala je intervencija na gašenju požara od 13:00 sati, u mjestu Simin Han, gdje su gorjeli divlja deponija otpada i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, od 20:50 sati, imala je intervenciju na gašenju požara u kući, u mjestu Seona. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, od 12:15 sati, u  mjestu Vis, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje na površini cca 200 m2. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:20 sati, u mjestu Bašigovci, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:30 do 16:30  sati, na lokalitetu Kruševa, gdje je izgorjelo više hektara trave i niskog rastinja,

– od 14.20 do 14:55 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava,

– od 15:50 do 17:00 sati, u Potocima, gdje je gorjela trava,

– od 15:55 do 16:30 sati, u naselju Livač, gdje je gorjela trava, te

– od 21:30 do 22:20 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjelo rastinje.

    Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:30 do 10:05 sati, u Svitavi, gdje je gorio biljni otpad i trava.

– od 13:28 do 15:20 sati, na Bivolju brdu, gdje je gorjelo nisko rastinje, te

– tehničku intervenciju od 16:41 do 18:00 sati, u Počitelju, gdje su ronioci izvukli utopljenu žensku osobu iz rijeke Neretve.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Pripadnici DVD-e Gorica, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Dubrave-Sovići, u vremenu od 12:30 do 14:00 sati. Opožareno je oko 1 hektar trave i niskog rastinja. U intervenciji su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokalitetu Pregrađe, gdje je gorio cca 1 dunum suhe trave i manja površina maslina. U intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom, te

– na lokalitetu Vašarovići, gdje je opožareno je oko 2 dunuma trave i niskog rastinja. U intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega, gasila je požar otvorenog prostora na lokalitetu Potkraj (Kočerin), u vremenu od 11.30 do 15.30 sati. Opožareno je nekoliko vinograda, nasadi smilja, te nekoliko košnica pčela. Požarom su bili ugroženi stambeni objekti. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, te

– požar otvorenog prostora, gdje je ista vatrogasna jedinica gasila požar na lokalitetu Dobrkovići, u vremenu od 16.00 do 16.30 sati. Opožareno je oko 400 m² šume i jedan drveni električni stup.

  

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji otpada, u mjestu Gračanica. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 21.09.2018.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Živinice, dok je na lokalitetima: Skver, Bukinje i Lukavac, odgovarao  kvalitetu čistog zraka, a na lokalitetu BKC-e  odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez dva puta tjedno, u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite i dalje izvode radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

Općina Lukavac. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite jučer su obavili zadatak izuzimanja i uništavanja eksplozivnih sredstava na području općine Lukavac.

Općina Lukavac. Dana 21.09.2018.godine, KOC Tuzla, zaprimio je prijavu iz Općinske službe CZ-e Lukavac, o pronalasku protivpješadijske mine, na lokalitetu Brijesnica Donja.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je zahtjev od Općinske službe CZ-e Hadžići, za pomoć u izvlačenju traktora iz miniranog područja, koji je prije izvjesnog vremena poslije nesreće ostao u minskom polju.

Informacija o navedenom zahtjevu proslijeđena je Federalnoj upravi civilne zaštite, koja je odmah poduzela aktivnosti i angažovala timove na izvlačenju traktora. Tom prilikom je pronađena jedna protivpješadiska mina koja je također uklonjena. Akcija je uspješno  završena.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Jučer, u 08:52 sati, pristigla je prijava o pronalasku neeksplodirane minobacačke granate na lokalitetu Skenderovih mlinica, u Bijelom polju.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđene je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE