Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 21.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.757 uzoraka, od kojih je 345 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 118 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 77 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 381 osoba, a na prisustvo koronavirusa pozitivne su 262 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana je 5.741 osoba, od kojih je 1.851 osoba pozitivna, dok je 1.697 osoba izliječeno, 105 osoba umrlo, a aktivno je 49 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S. Most, imala je intrevencije na gašenju požara, i to:

– od 19:40 do 20:30 sati, u mjestu Kamnegrad, gorjelo je nisko rastinje, i

– od 20:00 do 20:40 sati, u mjestu Alagića polje, gorjelo je nisko rastinje.

 

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara od 14:36 do 16:05 u mjestu Sefići, gdje je gorjela trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:00 do 19:00 sati, u Grabovoj Dragi, u kojem su gorjeli šuma, nisko rastinje i trava. Opožareno je oko 10 ha površine. Požar je pogasilo 7 vatrogasaca sa 2 vozila,

– od 19:40 do 20:15 sati, u Knešpolju, u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 500 m2 površine. Požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom, i

– od 21:20 do 22:20 sati, u Knešpolju, gdje je gorjelo divlje odlagalište otpada. Opožareno je oko 500 m2 površine. Požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 22:30 sati, u Sovićima-Dubrava. Gorjela je šuma i nisko rastinje, na površini od oko 2 ha. Požar je pogasilo 5 vatrogasaca sa 2 vozila.

 

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 12:15 do 15:40 sati, u Zagorju. Gorjela je suha trava i nisko rastinje a bili su ugroženi i stambeni objekti. Opožarena je površina od oko 2 ha. Požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom, i

– od 14:05 do 14:50 sati, u Batinu. Gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 0,2 ha površine. Požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:10 do 15:45 sati, na Carinskom mostu, u napuštenom objektu, gdje je gorio otpad,

od 14:35 do 16:10 sati, u Sovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– od 21:20 do 22:15 sati, u Carskim Vinogradima, gdje je gorjela trava.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:30 do 19:40 sati, u Bajovcima, gdje su gorjeli trava i rastinje, i

– od 19:10 do 19:45 sati, na Modriču, gdje su gorjeli trava i rastinje.

 

Općina Jablanica. Kako doznajemo iz OC-e CZ-e Jablanica, na požarištu iznad Donje Jablanice u blizini Kamenoloma došlo je do ponovnog aktiviranja požara.

Pored profesionalnih vatrogasaca u gašenju požara su učestvovali pripadnici GSS, DVD-e Jablanica, te volonteri i građani.

I dalje je potrebna pomoć u vidu djelovanja iz zraka.

 

Općina Konjic. Jučer, od  17:45 sati, ponovo se aktivirao požar na području Zvekuše. Trenutno je požar van kontrole. Sve ekipe za gašenje požara su na terenu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kolimera, u kojem je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen..

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Raduša, u kojem su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, u mjestu Gornja Zimča. Požar je ugašen

 

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je četiri intervencije na gašenju požara u mjestima Čajdraš i Zmajevac ( u dva navrata i u različitim vremenskim intervalima), u kojima su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Svi požari su ugašeni.

 

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Popržena Gora, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su osam manjih intervencija, i to: pet na na gašenju trave i niskog rastinja,  jednu na gašenju el. stuba, jednu na gašenju otpadnog materijala, te jednu tehničku intervenciju.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za šire područje Federacije BiH, zbog mogućih visokih temperatura do 36°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR