Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju požara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, za dan 21.08.2021.godine, do 14:00 sati

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice grada Mostara, nas obavještavaju da se ponovno aktivirao požar na planini Čabulji, lokalitet Bogodola. Vatrogasci PVJ-a su na terenu.

 

Općina Konjic.

– Iz OC-e CZ-e Konjic, doznajemo da je požar u reonu  Zvekuše i dalje aktivan i trenutno traje gašenje požara. Na gašenju požara su angažovani vatrogasci Vatrogasne jedinice Konjic, radnici šumarstva Prenj Konjic i mještani.

– Oko 12:30 sati, došlo je do izbijanja požaru u selu Stojkovićima, upućena je vatrogasna ekipa na teren i radi se na gašenju požara.

 

Općina Jablanica. 

Prema informaciji iz OC-e CZ-e Jablanica od 13:35 sati, aktivan je požar iznad Donje Jablanice (to je požar koji se proširio od Komadinovog Vrela). Požar je na nepristupačnom terenu a gase ga vatrogasci iz Jablanice, lokalno stanovništvo i drugi volonteri. Upućen je zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka Federalnoj upravi civilne zaštite, kojim traži pomoć helikoptera Helikopterskog servisa RS-a.

 

Općina Stolac.

Prema primljenoj informaciji oko 13:40 sati, požar na području Derana  je aktivan. Gori trava, visoko i nisko rastinje a zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje sa kopna. Vatrogasci su na terenu i kolko je moguće kontrolišu požarište.

 

Općine: Čitluk, Neum  i Prozor – Rama, te Grad Čapljina. Prema  informacijama  koje smo dobili iz Profesionalnih vatrogasnih jedinica općina i grada, stanje sa požarištima je zadovoljavanjuće. Tvrde, da trenutno nemaju aktivnih požara.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR