Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.561 potvrđen slučaj.

– Ukupno evidentirano 46 umrlih osoba.

– Ukupno aktivne 523 osobe.

– Ukupno izliječene 992 osobe.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalazi se šest pacijenata, pozitivnih na korona virus je šest osoba.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Registrovana su dva pozitivna uzorka na virus  Covid -19, u izolaciji je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Informacija iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, da trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

U posljednja 72 sata uzorkovan je materijal za testiranje kod 59 osoba. Prema informacijama koje smo dobili iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde rezultati za 41 osobu su negativni na COVID-19, dok se rezultati za 18 osoba očekuju tokom dana.

 

Kanton 10

Grad Livno. Zavod za javno zdravstvo Kantona 10

– dana, 19.06.2020.godine, 2 osobe su testirane, nalazi su negativni, i

– dana, 20.06.2020.godine, 3 osobe su testirane, nalazi su negativni.

 

VODOSTAJI – POPLAVE  

Posavski kanton. Vodostaj rijeke Save je u porastu duž svog toka kroz Kanton. Trenutno nema opasnosti izlijevanja iz svog korita.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaji rijeka Une i Sane su normalni. Nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona su blago povećani i imaju tendenciju rasta.

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka i rječica na području Kantona u blagom je porastu. Nema opasnosti od izlijevanja.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati iznosio je 198,82 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo jezera je viši za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,10 m3/s.

Općina Gračanica. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 0700 sati, iznosio je 320,20 cm i u porastu je (300 cm je vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere od poplava). Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

Grad Srebrenik. Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje, u naselju Špionica, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekta od kojih su: Pošta, ambulanta, zgrada MZ-e, te više dunuma poljoprivrednog zemljišta.

 

POŽARI  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 00:20 do 01:50 sati, u Ortiješu, gdje je gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 17:50 sati, u Strugama, gdje su gorjele elektro instalacije u obiteljskoj kući.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:34 do 17:20 sati, u ul. Donje polje, u kojem je gorio pomoćni objekat (šupa).

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 19:00 sati, na lokalitetu Gorice, u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Požar otvorenog prostora na lokalitetu Gornji Radišići, intervencija Vatrogasne postrojbe Ljubuški u vremenu od 13.25 do 14.30 sati. Opožareno oko 3 dunuma trave i niskog rastinja. U gašenju sudjelovala četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

 

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. U naselju Kraljevići, reaktivirano je klizište koje ugrožava jedan stambeni objekat.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva  za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 21.6.2020. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Federacije Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih udara vjetra između 40 i 60 km/h, te za područje Kantona Sarajevo zbog očekivane grmljavine praćene obilnijim kišnim padavinama od 15 do 40 mm/24h, lokalno do 60 l/m2.

Za sjeveroistočna područja i dio centralne Bosne (Tuzla i Zenica), izdat je Narandžasti meteoalarm zbog očekivanih jačih i obilnijih kišnih padavina od 30 do 60 mm/24h, lokalno i do 80 mm/24h, i Žuti meteoalarm zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE