Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 21.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrovano je 863 novozaraženih sa Covid-19, dok je aktivno zaraženih 14.090 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virus testirano je 4069 osoba, od kojih je 1001 osoba pozitivna  (890 osoba je izliječena, 66 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 45 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovane su 52 novozaražene osobe sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 713 osoba.

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Dana 21.03.2021.godine. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 14 osoba, a prema rezultatima testiranja 7 uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 21.03. 2021. godine, na području BPK je 340 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 1096 osoba, a 53 osobe su preminule.

 

Kanton 10

Dana 21.03.2021.god testirana je 1 osoba i ona je negativna.

  

POŽARI  

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Ritošići, na privatnom stambenom objektu, te
  • šumski požari u naseljima Seljanuša i Džakule. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka i dijela kuće, u naselju Ledenice Gornje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u naselju Vukovije Donje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u naselju Ciljuge. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 16:50 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 19:15 do 19:58 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je  intervenciju na gašenju požara od 19:16 do 20:00 sati, u ul. Tuleg, gdje je gorio dimnjak.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 18:00 do 20:00 sati, u mjestu Čerigaj, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, na površini cca 200.000 m2. Na gašenju požara su sudjelovala pet vatrogasca s dva vatrogasna vozila te mještani,
  • jutros od 00:30 do 2:15 sati, u mjestu Biograci, gdje je gorio dimnjak. Na gašenju požara su sudjelovala četiri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zbilje, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vukanovići, gdje je gorio dimnjak na kući.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Bare, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Kuber, gdje je gorjela privatna vikendica. Požar je ugašen.

Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez imali su intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su osam manjih intervencija, tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju niskog rastinja, dimnjaka i manje vatre u haustoru, te  dvije intervencije na obezbjeđenju fudbalskih utakmica.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 21.03.2021 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima  BKC, Bukinje, Lukavac. Na lokalitetu Živinice, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, dok se na lokalitetima Skver, Mobilna; Banovići ne može ocijeniti.

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Jučer oko 11:00 sati, policajci PU Jajce i članovi GSS Jajce ( Služba za spašavanje na vodi i pod vodom ) , iz rijeke Vrbas, izvadili su beživotno tijelo ženske osobe, koja je jučer oko 10:00 sati, počinila samoubistvo, skokom niz vodopad.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

METEOALARM:

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovine zbog olujnih udara vjetra jačine do 75 km/h, te Žuti meteoalarm za područja Unsko-sanskog , Tuzlanskog i Kantona Sarajevo zbog olujnih udara vjetra jačine do 60 km/h.

 

 

                 

                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR