Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na zapaljenom dimnjaku, u ul. Naselje 17.viteške brigade.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na zapaljenom dimnjaku, u naselju Bosanska Otoka.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na zapaljenom dimnjaku, u naselju Lamela 8.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada  Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:20 do 10:25 sati, u naselju Lišani, gdje je gorjela šuma, te

– od 12:05 do 15:10 sati, na Vardi, gdje je gorio otpad i sitno rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:15 do 13:15 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i rastinje, te

– od 19:19 do 20:00 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara  gdje je gorio dio kuće, u naselju Brešice.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, na lokalitetu Jezero.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu, u naselju Brnjičani.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, ugasila je požar gdje je gorio lift, u ul. Dragiše Trifkovića.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Zenice, gasili su zaostale vatre poslije tradicionalne manifestacije zvana „Čimburijada“.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Široki Brijeg, imali su intrvenciju na gašenju požara u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Opožarena površina iznosi cca 0,5 ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom u vremenu od 11:40 do 12:45 sati.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Batin, gdje je gorjela hrastova šuma i suha trava. Opožarena površina iznosi cca 1ha. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, u vremenu od 14:40 do 16:30 sati.

– U 18:00 sati, dojava od strane građana, da se ponovno aktivirao požar u gore navedenom mjestu, na teren su ponovno izašla dva vatrogasca sa jednim vozilom i požar su ugasili u 19:30 sati.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Kravica, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, u vremenu od 20:00 do 21:00 sati. Opožarena površina iznosi cca 1ha, te

– u mjestu Studenci, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Opožarena površina iznosi cca 0,5 ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom u vremenu od 20:00 do 21:00 sati.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je više manjih intervencija, od čega: dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu na gašenju elektro instalacija, te jednu na gašenju zapaljenog dijela krovne konstrukcije na privatnoj kući.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 21.03.2019.godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je kvalitet zraka za dan 21.03.2019 godine, odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Živinice i Mobilna: Kalesija.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 11.03.2019. do 17.03.2019. godine, ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 130 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od čega: sedam angina streptoc. (streptokokna angina), 17 enterocolitis ac. (enterokolitis), 12 herpes zoster (šindre), dva mononucleosis (mononucleoza), 65 morbilli (ospice, krzamak), 13 nosocomial infections (bolničke infekcije), jedan pertussis (hripavac), šest scabies (svrab, šuga), četiri scarlatina (šarlah), jedan sepsis (sepsa) i dva toxiinfectio al. (trovanje hranom).

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. U mjestu Prosje, pronađeno je nepoznato ubojno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE