Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         386 cm (normalno stanje), jučer 386 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         234 cm (normalno stanje), jučer 224cm,

–   Orašje —————————————–         473 cm (normalno stanje), jučer 461 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07,00 sati bio je 199.09 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,00 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 44 cm, jučer 43 cm (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: 17,7  l/m2, visina snijega iznosi 76 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 137 cm,

jučer 140 cm (kritična tačka je 380 cm). Padavine: 5 l/m2, visina snijega iznosi 32 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodotoka na području Srednjobosanskog kantona su u normalnim granicama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 252 cm, jučer 212 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 183; Bihać 76; Ivan Sedlo 42; Mrkonjić Grad i Sanski Most 32; Han Pijesak 30; Livno 27; Gacko 20; Bosanski Novi i Srebrenica 17; Bugojno 15; Gradačac i Jajce 13; Banja Luka i Prijedor 12; Sarajevo 11; Tuzla 10; Doboj 8; Sokolac 7 centimetra.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni, saobraćaj se odvija bez zastoja ali usporeno zbog snijega na kolovozu.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-B.Krupa upozorava se na mogućnost sniježnih lavina.

Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa, za sav promet zatvorena je dionica regionalnog puta R-419 Rakitno – Blidinje.

Zbog popriječenog teretnog vozila, otežano se prometuje na dionici M-17 Mostar – Jablanica (Donja Jablanica).

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo, odvija bez većih poteškoća.

KJKP Rad: Sve saobraćajnice I i II pririteta na području Kantona su očišćene od snijega i prohodne. Danas će, na čišćenju saobraćajnica III i IV pririteta, biti angažovano 50 specijalizovanih vozila i 120 radnika na ručnom čišćenju cesta i trotoara.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza,  sporije saobraća na putevima bez zastoja. Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. Ekipe putnih službi intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog novih padavina i zasnježenog kolovoza, jutros se sporije prometuje na području Srednjobosanskog kantona, posebno se izdvajaju dionice koje prolaze preko planinskih prevoja: Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, promet se odvija po nepovoljnim vremenskim uvjetima gdje je visina snijega od 30 cm u Livno pa do 80 cm na putnom pravcu Glamoč-Mliništa.

Na području općine Bosansko Grahovo, put do sela Tiškovci i Preodac je neprohodan, te na području općine Glamoč, par sela je odsječeno od središta općine.

Prema meteorološkim najavama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine očekuje se još padavina i jak vjetar što bi dodatno pogoršalo stanje u prometu i prohodnost lokalnih putova prema udaljenijim selima.

Na putnom pravcu Livno- Šuica, promet dodatno otežavaju i divlji konji koji su se spustili na prometnicu. Moli se oprez u vožnji i da se ne kreće na put bez velike potrebe.

Ekipe zimske službe redovito vrše čišćenje i posipanje putova.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije na gašenju požara dimnjaka na stambenim objektima.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 21.02.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice.

 

Federalni hidrometerološki zavod

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  veći dio BiH, zbog očekivanih novih snježnih padavina, visine  od 5 do 15 cm.

Količina padavina u protekla 24 sata izmjerena u 07:00 (l/m2): Bihać 18; Sanski Most 12; Banja Luka, Mostar i Zvornik 11; Bjelašnica 10; Bijeljina, Bosanski Novi i Doboj 9; Ivan Sedlo, Prijedor, Srebrenica, Tuzla i Višegrad 8; Foča, Han Pijesak, Livno i Trebinje 7; Gacko, Gradačac, Mrkonjić Grad, Rudo i Sarajevo 6; Bileća 5; Bosanska Gradiška, Jajce i Sokolac 4; Zenica 3; Bugojno 2 litra.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE