Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 525 cm (pripremno stanje), jučer 491 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 372 cm (normalno stanje),  jučer 358 cm,

–   Orašje  ————————————- — 603 cm (normalno stanje),  jučer 587 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,45 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak na privatnoj kući, u naselju Donji Kakanj. Materijalne štete nije bilo. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Travnik, imali su  intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Šumeće, u kojem je gorio dimnjak na privatnom objektu. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik.  Pripadnici vatrogasne jedinice općine Novi Travnik, imali su intervenciju na gašenju požara, u gadu gdje je gorio dimnjak na objektu. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Stolac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Stolac, imali su intervenciju na gašenju požara od 21:40 do 22:30 sati, na lokalitetu Bokulje, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu veću i deset manjih intervencija. Veću intervenciju su imali u ulici Vrbovska br. 121., Općina Novi Grad, gdje je došlo do požara na dijelu krova kuće. Požar je lokalizovan u 13:21, a ugašen u 13:59 sati. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Pričinjena je materijalna šteta, a povrijeđennih lica nije bilo.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 21.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetu Živinice.

 

 

OSTALO

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo je u toku noći, 22.01.2018. godine, u 01:30 sati, primio informaciju od strane Policijske stanice Ilijaš da su dva lica sa vozilom  marke „Fiat Uno“ (zelene boje), zalutali u minsko polje, na lokalitetu Lješeva. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Kantona Sarajevo je po prijemu informacije obavijestio direktora KUCZ-e Kantona Sarajevo i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja, kao i šefa Kantonalnog opereativnog centra civilne zaštite, te pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu Općine Ilijaš.

Nakon prijema informacije pripadnici Policijske stanice Ilijaš, odmah su izašli na lice mjesta i nisu pronašli gore navedeno vozilo. Isključili su mogućnost da se vozilo nalazi na području Općine Ilijaš. Prema njihovom mišljenju moguće je da se navedeno vozilo nalazi na području Vrbovika, Općina Breza.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Ilijaš, konstatovao je da prema minskim kartama ne postoji mogućnost da se sa navedenim vozilom ušlo u minsko polje na lokalitetu Lješeva, te ukazao na mogućnost da su se lica sa navedenim vozilom krećući se iz  pravca Breze, uputiti prema Vrboviku.

Po prijemu informacije dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Kantona Sarajevo, je odmah obavijestio dežurnog u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Zenica, i dežurnog u Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite.

Prema jutrošnjim informacijama dobijenim iz PS Ilijaš i Općinske službe CZ-e Ilijaš nema novih saznanja o licima koja sa navodno sa voziliom ušla u minsko polje.

 

Od Federalne uprave civilne zaštite do sada nije tražena bilo kakva pomoć u potrazi za izgubljenim osobama.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite su u stanju pripravnosti i po ukazanoj potrebi i pozivu spremni su za izlazak na teren.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE