Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 491 cm (pripremno stanje), jučer 491 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 358cm (normalno stanje),  jučer 333 cm,

–   Orašje  —————————————- 587 cm (normalno stanje), jučer 567 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,37 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju od 21:23 do 22:00 sati u Ulici 511. slavne brigade, zbog zapaljenja elektroinstalacija i brojila u stambenoj zgradi. Požar su gasili dva vatrogasca sa vozilom. Nije bilo povrijeđenih lica, a pričinjena je veća materijalna šteta.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intrvenciju na gašenju požara, na zapaljenom dimnjaku.

 

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinca grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 09:17 do 10:30 sati, u Rudarskoj ulici, gdje je gorio krov na stambenoj zgradi.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara, na krovu stambenog objekta, u naselju Orahovica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara na zapaljenom dimnjaku, u naselju Donji Miljanovci.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara na zapaljenom dimnjaku, u naselju B. Mahala.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri intervencije, od toga tri manje intervencije na gašenju požara dimnjaka na stambenim objektima, te jednu veću intervenciju, na gašenju požara na dijelu krova kuće u ulici Vrbovska br 121, općina Novi Grad. Požar je lokalizovan u 13:21, a likividiran u 13:59 sati. U gašenju požara je učestvovalo osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila, pričinjena je materijalna šteta, a povrijeđennih lica nije bilo.

 

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane PS Centar Mostar, o postojanju eksplozivnih sdredstava, radi se o tromblonskim granatama, dva komada, koje su pohranjene u DS PS Centar Mostar.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE