Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.08.2021.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 20.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.141 uzoraka, od kojih je 278 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana, testirano je 89 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 36 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 310 osoba, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 196 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S. Most, imala je intrevenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Trmošnja od 15:50 do 22:20 sati, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 10:00 do 12:30 sati, 2 vatrogasca PVP Široki Brijeg i 1 vatrogasac DVD Mokro s jednim vozilom gasili su požar na Rujnu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje na nepristupačnom terenu, starog požara koji je i dalje aktivan, te
 • od 18:00 do 21:00 sati, 6 vatrogasca PVP i 1 vatrogasac DVD Mokro sa 3 vozila gasili su požar na obiteljskoj kući, u Biogracima. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:20 do 11:40 sati, u naselju Rodoč, gdje je gorjela trava,
 • od 12:00 do 13:45 sati, u Bučićima, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 12:10 do 12:40 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 13:35 do 14:30 sati ,u Carskim Vinogradima, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 13:40 do 14:45, sati u naselju Rodoč, gdje je gorjela trava,
 • od 18:00 do 18:50 sati, u Carskim Vinogradima, gdje je gorjela trava i rastinje, te
 • Od 03:40 do 04:25 sati, u naselju Bijeli Brijeg, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:55 do 12:25 sati, u Potkosa –Dubrave, gdje je gorjela trava i otpadni materijal,
 • od 13:10 do 13:45 sati, u Grabovinama, gdje je gorjela trava, te
 • od 15:50 do 16:10 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Jablanica. Kako doznajemo iz OC CZ Jablanica, požar na požarištu Donja Jablanica-Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica i dalje je aktivan.

Zbog brzog rasplamsavanja požarnih čvorišta na nepristupačnom terenu, djelovao je helikopter Helikopterskog servisa RS, koji je vrlo dobro pogađao. Helikopter je napravio 10 izbačaja vode, čime je stavljen pod kontrolu jedan požarni rukavac, koji je imao tendenciju brzog širenja i spuštanja u pravcu naselja Donja Jablanica.

Jutros je van kontrole požarno čvorište na nepristupačnom i neuslovnom terenu za gašenje sa zemlje. Ovaj požar je u blizini kosina sa kojih  može da naruši sigurnost Gradske deponije „Bukova“.

I dalje je potrebno djelovanje iz zraka sa više helikoptera, kanadera ili AIR traktora.

Općina Konjic. Od 17:49 do 01:00 sati, u rejonu Zvekuša, gorjela je borova šuma. Postoji mogućnost ponovnog zapaljenja, pa je potrebno nadgledati i pratiti stanje na požarištu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Ban Brdo.

Općina Banovići: Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Grivice.

Grad Srebrenik: Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Špionica.

Grad Živinice: Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Kovači.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Huskići, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara  na lokaciji Hrvačići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Ledenice Gornje, gdje je gorjela ljetna kuhinja.

Svi požari su ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu, u naselju Jelah. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, u mjestu Gornja Zimča, zaseok Halilovoći. Požar je ugašen

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • u mjestu Pojske, gdje je gorjela vikendica, požar je ugašen,
 • na lokalitetu brda Zmajevac, gdje je gorjela borova šuma, uspostavljeno je dežurstvo nakon gašenja, te
 • u mjestu Čajdraš, zaseok Lađice, gdje je gorjela borova šuma, takođe uspostavljeno dežurstvo nakon gašenja, zbog mogućeg aktiviranja požara.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo, imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji otpadnog materijala. Na požarište je upućeno jedno vatrogasno vozilo i tri vatrogasca. Požar je ugašen. Uzrok požara je namjerna paljevina.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su 12 manjih intervencija i to: jednu na gašenju otpadnog materijala na otvorenom prostoru, pet na gašenju trave i niskog rastinja, jedna na gašenju dimnjaka, tri obilaska zgarišta u ul. Nusreta Prohića br. 45. i dva obezbjeđenja Sarajevo Film Festival.

 

UKLANJANJE ELSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke u periodu od 15 do 20.08.2021 godine deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), na 10 lokacija na području gradova: Tuzle, Sarajeva, Mostara, Goražda i općina Gornji Vakuf, Pale (FBiH), Hadžići uklonili su deset komada NUS-a (neeksplodirana ubojita sredstava), jednu PT minu, 3 kg TNT-granula i 280 komada pješadijske municije.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog maximalnih temperatura oko 36°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR