Na zahtjev FUCZ upućen RUCZ RS helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i danas gase požar na području Jablanice

Na Zahtjev je, i ovaj put, odgovoreno pozitivno te su se helikopteri Helikopterskog servisa RS nešto iza 16:00 sati uputili na područje Jablanice gdje se ponovo rasplamsao požar u Donjoj Jablanici – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica. Vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera. U toku jučerašnjeg dana, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta. Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta. Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja. Dva helikoptera helikopterskog servisa RS bili su angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica i 16. i 17.08.2021. godine kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji je zaključen 2001. godine u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas ponovo uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanje helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području Općine Jablanica.

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa OS BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka.

U toku jučerašnjeg dana, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta. Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta. Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja.

Na Zahtjev je, i ovaj put, odgovoreno pozitivno te su se  helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske nešto iza 16:00 sati uputili na područje Općine Jablanica gdje se ponovo rasplamsao požar u Donjoj Jablanici – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica. Vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

Dva helikoptera helikopterskog servisa RS, na osnovu navedenog Sporazuma, bili su angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica i 16. i 17.08.2021. godine kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica. Jedan od helikoptera vršio je izviđanje  a drugi koji je gasio požar tokom ta dva dana imao je 21 nalet izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara.