Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.07.2019. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Tuzlanski kanton

Aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su potres, dana 21.07. 2019. godine, u 09:05 sati, na području Srebrenika. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 4,2 stepena Richtera, a intenzitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je šest intervencija na gašenju požara, i to:

  • od 08:50 do 09:20 sati, u Vukodolskoj ulici, gdje je gorio električni stup,
  • od 14:10 do 15:00 sati, na Panjevini, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 17:00 do 18:40 sati, u Lakiševinama, gdje je gorio otpadni materijal i nisko rastinje,
  • od 18:15 do 18:35 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 18:30 do 19:30 sati, na Bišću polju, gdje je gorjela trava i rastinje, te
  • od 02:15 do 02:35 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorjela trava i rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 14:40 do 15:10 sati, u Gradini, gdje je gorjela trava i rastinje, te
  • od 22:30 do 23:10 sati, u Adi na odlagalištu, gdje su gorjele gume.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na automobilu u centru grada, te požar na piljevini u pogonu za proizvodnju peleta u naselju Babići. Požari su ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na automobilu u ul. Armije BiH, te požar u studiju RTV TK. Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:00 do 13:30 sati, na lokaciji Krtine, gdje je gorio otpadni materijal i šuma na površini od oko 400 m2. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 17:30 do 18:00 sati, na lokaciji Krtine, gdje je gorio otpadni materijal i nisko rastinje na površini od oko 300 m2. Na intervenciji sudjelovala 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, ima li su tri veće i osam manjih intervencija.

Prvu veću intervenciju imali su dana, 20.07.2019. godine u 17:35 sata u mjestu Trzanj kod Tarčina, Općina Hadžići gdje se zapalio drveni otpad u objektu za pravljenje drvenog uglja. Požar je likvidiran u 20:00 sati. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

Drugu veću intervenciju imali su dana, 20.07.2019. godine u 21:02 sata u ul. Bosanski put br. 215, gdje je u krugu željezare Ilijaš došlo do požara na trafo-stanici. Požar je lokalizovan u 21:49 sati, a likvidiran u 23:05 sata. U gašenju požara učestvovalo je 10 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

Treću veću intervenciju imali su dana, 21.07.2019. godine u 00:29 sata u ul. Tešanjska br. 13, Općina Centar, gdje je došlo do požara na devastiranoj kući. Požar je lokalizovan u 00:42 sata, a likvidiran u 01:35 sati. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

Manje intervencije su bile slijedeće: jedna intervencija na gašenju zapaljenog otpadnog materijala, jedna intervencija na gašenju zapaljenih ulaznih vrata u prizemlju zgrade, jedna intervencija na gašenju zapaljenog automobila, jedna intervencija na gašenju zapaljene šupe, jedna dežura pri spaljivanju dimnjaka, jedna tehnička intervencija (asistencija pri saobraćajnom udesu) i dva obezbjeđenja (koncert i sportski događaj).

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Voda iz  izvorišta „Kruščica“ još uvijek nije za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na lokaciji grada Zenice, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonio je ručnu bombu M-52.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelo područje Federacije BiH, zbog očekivanih temperatura do 36 stepeni Celzija.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE