Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 21:20 do 23:20 sati, u Južnom Logoru, gdje je gorjela trava,
  • od 22:20 do 23:30 sati, u Vukodolskoj ulici, gdje je gorio otpad,
  • od 23:50 do 00:25 sati u Vukodolskoj ulici, gdje su gorjeli otpad i trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:40 do 13:10 sati, u Višćima, gdje je gorjela trska.

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Vatrogasna jedinica općine Orašje, imala je intervenciju na gašenju požara

u mjestu Oštra Luka, gdje je gorio strnjik na njivi. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:50 do 21:45 sati, u mjestu Uzarići, gdje su gorjeli otpad, trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Opožarena površina je oko 0,4ha.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 11  manjih  intrvencija, i to: pet intervencija  na gašenju otpada, tri obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, dvije intervencije na gašenju niskog rastinja i  jedna intervencija na gašenju zapaljenog automobila.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Kvar na izvorištu „Kruščica“ je otklonjen, međutim voda još uvijek nije za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Bugojno i Čelić, te grada Bihaća i grada Mostara, timovi Federalne uprave za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonlii su 13 eksplozivnih sredstava. Pored navedenog na području općine Novi Grad Sarajevo, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Sarajevo, izvršio je uništavanje 6 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE