Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 409 uzoraka, od čega je 39 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom i Zeničko-dobojskom kantonu/županiji.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 19.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 15 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema osoba pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 19.10.2022.godine, na području BPK  Goražde 2 osobe su aktivno zaražene koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4330 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10886 osoba, od kojih je 5731 pozitivno  (5567 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivne su tri osobe.

 

Kanton 10

Dana 19.10.2022. god. na COVID-19 testirane su 4 osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo osoba pozitivnih na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:20 do 18:15 sati, u mjestu Lukavica, gdje je gorio jedan dio krovne konstrukcije na objektu društvenog doma. Požar je gasilo 3 vatrogasca sa 1 vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta na objektu,

– od 22:54 do 23:50 sati u mjestu Husimovci, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 15:35 sati na Gubavici, gdje je gorjela trava.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 14:20 sati u Kosnim Lukama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-obojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Lučani gdje je gorjela vikendica. Nije bilo povrijeđenih.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u ul. Pavla Goranina, gdje je gorjelo stablo i šiblje,

– u ul. Mikelje Tesića, gdje je gorio kombi, te na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Zmaja od Bosne, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu stadiona „Mladost“, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su ukupno osam intervencija, od čega jednu veću.

Manje intervencije se odnose na: četiri obezbjeđenja javnih skupova, jednu tehničku (asistencija MUP-u KS nakon saobraćajnog udesa), jedna intervencija pri obrušavanju fasade i jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Dojava o većoj intervenciji je zaprimljena 20.10.2022. godine u 04:27 sati. U ulici Safvet bega Bašagića br. 107, izbio je požar u napuštenom stambenom objektu. Vatrogasne ekipe su na lice mjesta izašle u 04:32 sati, a učestvovalo je 10 vatrogasaca sa tri vozila. Požar je ugašen u 07:32 sati. Na objektu je nastala potpuna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajuči redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Čelić, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Zavidovići, Glamoč i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Krajine i Centralne Bosne, zbog pojave magle po kotlinama u jutarnjim satima.

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR