Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 416 uzoraka, od kojih je 14 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 18.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod četiri osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima jedna osoba je pozitivna. Zaključno sa 18.10.2022.godine, na području BPK  Goražde dvije osobe su aktivno zaražene koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4330 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10879 osoba, od kojih je 5730 pozitivno  (5566 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivne su tri osobe.

 

Kanton 10

Dana 18.10.2022. god. na COVID-19 testirano je osam osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala intervenciju u naselju Privilica, na gašenju puničkog motornog vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 16:25 sati u Mazoljicama, gorio je otpadni materijal.

Općina Neum. Vatrogasna jednica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 19.30 sati u selu Gradac, gorjelo je stablo.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 15:20 sati na Pristaništu, gorjela je trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad čapljina. DVD Gorica, imali su intervenciju na gašenju požara od 18:50 do 19:45 sati. Gorio je otpadni materijal kod groblja u Gorici. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Zeničko-obojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpadnog materijala u naselju Križ. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpadnog materijala u naselju Varda. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

–    u naselju Bravnice, gorio je dimnjak na stambenom objektu, te

–    u naselju Skela-Kuprešani, gorjela je deponija otpadnog materijala. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: dvije na gašenju požara otpadnog materijala i jednu tehničku  na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu  Sarajevo.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju od 09:00 do 09:30 sati, na probijanju kanalizacione mreže.

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR